You are currently viewing Analiza flory i składu wody

Analiza flory i składu wody

Badanie ujęć wody ma podstawowe znaczenie dla zachowania czystości i przydatności wody do spożycia. Flora i skład mikrobiologiczny decyduje o tym, czy woda z danego ujęcia jest zdatna do picia i innych celów, np. przemysłowych. Tylko dokładna analiza próbek i sprawdzenie zawartości mikrobiologicznej, pozwala określić, czy można ją spożywać.

Jak przebiega badanie źródeł wodnych?

analiza mikrobiologiczna wodyW wielu miastach można pić wodę bezpośrednio czerpaną z kranu. Jednak o czystości ujęcia decydują w pierwszej kolejności szczegółowe analizy mikrobiologiczne. Można także wykonać takie badanie prywatnie, na własne potrzeby. Głownie, gdy chce się czerpać wodę z przydomowej studni, wówczas warto sprawdzić skład. Może się okazać, że w studni znajduje się krystalicznie czysta woda o doskonałych właściwościach. Szczegółowa analiza mikrobiologiczna wody prowadzona jest w uzdrowiskach, gdzie kuracjusze korzystają z właściwości wód leczniczych. Także firmy spożywcze zajmujące się wytwarzaniem napoi kolorowych i butelkowaniem wody, zobowiązane są do przeprowadzania systematycznych badań jakościowych składu wody. Jak zatem przeprowadzane jest badanie? Przede wszystkim osoba pobierająca próbki musi dysponować odpowiednim sprzętem. Ważny jest sposób pobierania materiału do analizy oraz transport do laboratorium. Flora zmienia się z czasem, dlatego analiza musi być wykonana w różnych odstępach czasowych, zarówno zaraz po pobraniu, jak i po kilku godzinach.

W przypadku, gdy ktoś chce czerpać wodę z własnej, przydomowej studni, musi mieć pewność co do jakości cieczy. Woda o dobrym składzie biologicznym nadaje się do spożycia nawet bez przegotowania. Także w wielu miastach przedsiębiorstwa wodociągowe monitorują skład wody i wskazują, czy analizy mikrobiologiczne cieczy nie wykazały odchyleń od normy.