You are currently viewing Ciężkie i bezpieczne szamba z betonu

Ciężkie i bezpieczne szamba z betonu

We wszystkich miejscowościach, w których nie ma dostępu do kanalizacji, mieszkańcy muszą sobie radzić sami. W jakiś sposób trzeba przecież odprowadzać nieczystości z gospodarstwa domowego. Nie każdego stać na ekologiczną, przydomową oczyszczalnię ścieków. Znacznie tańszym rozwiązaniem jest budowa szamba. Zainstalowanie takiego szamba z betonu nie wszędzie jednak jest możliwe. Szamba betonowe zbudowane są z bardzo dużych i ciężkich części, które trzeba przywieźć na posesję samochodami ciężarowymi.

Szambo z betonu a poziom wód gruntowych

szamba betonowe mazowieckieNie na każdej posesji zmieści się takie auto ciężarowe. Czasem wjazd na posesję też nie jest w odpowiednim stopni szeroki i ciężarówka nie będzie w stanie wjechać. Warto więc na początku upewnić się, że firma montażowa będzie w stanie wykonać swoją pracę. Na szczęście na budowę szamba betonowego nie potrzeba dużo miejsca w ogrodzie. Sama klapa zbiornika betonowego zajmie około 1-2 metrów kwadratowych. Jeśli oszczędzamy miejsce, to na klapie zbiornika możemy wykonać miejsce parkingowe – takie rozwiązanie sprawdza się w naprawdę wielu gospodarstwach domowych i jest chwalone przez użytkowników. Beton jest na tyle wytrzymałym materiałem, że bez problemu częściowo na klapie zbiornika może parkować samochód. Jeśli chodzi o szamba betonowe mazowieckie, to istotna jest też jeszcze jednak ich zaleta. Są one bardzo ciężkie, więc idealnie wpasowują się w podłoże. Trzeba pamiętać, że niektóre posesje prywatne znajdują się na glebach bardzo uwodnionych. Wody podziemne podnoszą się zwłaszcza po zimie, kiedy dochodzi do topnienia śniegu i woda wsiąka w podłoże. Takie podniesienie poziomu wód podziemnych mogłoby skończyć się wysunięciem zbiornika z szambem na powierzchnię. I tak zdarza się w przypadku szamb plastikowych, które są lekkie i woda bez problemu je wypchnie.

Nie należy się tego obawiać w przypadku szamba betonowego. Wiadomo, że zawsze możemy zbadać poziom wód gruntowych – zajmują się tym firmy geologiczne i geofizyczne. Można jednak od razu postawić na szambo betonowe, jeśli nie chcemy płacić za dodatkowe badania. Nawet jeśli wody gruntowe będą sięgać zbiornika, to nie będą w stanie go zniszczyć, a co najważniejsze – nie doprowadzą do wypchnięcia zbiornika na powierzchnię,nawet w okresie wczesnej wiosny, kiedy poziom wód jest najwyższy.