You are currently viewing Co może być w zestawie do malowania?

Co może być w zestawie do malowania?

Coraz więcej osób interesuje się różnymi technikami plastycznymi. Tworzy ciekawą biżuterię, ozdabia pudełka metodą decoupage, czy też haftuje. Jednak najpopularniejsze jest rysowanie, malowanie i kolorowanie. To dobre hobby zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Pozwala twórczo się wyrazić i miło spędzić czas.

Gotowe zestawy dla plastyków

zestawy do malowaniaDzieci kolorują postacie z bajek, a dorośli mandale, czy rysunki z roślinnymi motywami. Rysowanie węglem, czy kredkami też jest fajne. Jednak nie jest to to samo co stworzenie własnego obrazu, którego można potem powiesić na ścianie. Żeby jednak tak się stało to potrzebne są zestawy do malowania. To najlepsza opcja dla osób początkujących. Nie trzeba samodzielnie wybierać pędzli, podobrazi, czy farb, wszystko będzie w jednym zestawie. Takie komplety można kupić za niecałe sto złotych, jak i za kilkaset złotych. W zależności od tego jak duży jest zestaw i co zawiera. Co zatem może się tam znaleźć? Na pewno przydatne są sztalugi. To na niej stawia się płótna na krosnach i można malować. Sztalufa powinna mieć regulowaną wysokość i szeroką półkę na obraz, tak by zarówno płótno ustawione pionowo, jak i poziomo dobrze się trzymało. Druga rzecz to same farby. Mogą to być farby olejne, lub akwarele, rzadziej są jakieś inne. Takie farby olejne pozwalają na malowanie wielu warstw obrazu, łatwo się łączą ze sobą, a do tego wolno schną. To dobra opcja na początek bo można poprawiac swój obraz. Z kolei akwarele dają bardzo fajny efekt.

W zestawach są oczywiście też pędzle, podobrazia, czy podstawki na wyłozenie farbek. W większych z nich można dostać też różne szablony malarskie dla początkujących, czy też dodatkowe płótna w różnych rozmiarach. Na pewno każdy będzie w stanie znaleźć coś dla siebie.