You are currently viewing Co rozumieć pod hasłem wycena hoteli?

Co rozumieć pod hasłem wycena hoteli?

Zazwyczaj, kiedy mówimy o wycenianiu hoteli nie mamy sprecyzowanych myśli, co dokładnie mamy na myśli. Tymczasem, w świecie rzeczoznawców majątkowych są to zazwyczaj trzy konteksty, w których mieści się praktyka wyceniania hoteli. Po pierwsze, jest to wycena nieruchomości, będącej obiektem zainteresowania pod kątem biznesu hotelowego. Po drugie, może to być wycena nieruchomości ze sprzętem i po trzecie, może być to wycena całej spółki.

3 rodzaje wyceny

rzetelna wycena hoteliKiedy myślimy o kupnie jakiejś nieruchomości z myślą o dostosowaniu jej pod konkretną funkcję, w tym przypadku hotelową, w pierwszej kolejności musimy zadbać o finansowanie zakupu naszej nieruchomości. W przypadku kredytu bankowego przeznaczonego na zakup konkretnej nieruchomości będziemy potrzebować operatu szacunkowego, na podstawie którego bank przygotuje konkretną ofertę, obliczy wymagany wkład własny lub wyda wstępne warunki finansowania. Oczywiście, tak dzieje się, w przypadku, kiedy chcemy kupić tylko nieruchomość, którą swoimi środkami będziemy później przekształcać w wymarzoną inwestycją hotelarską. Może również się zdarzyć, że wycena nieruchomości to nie wszystko. Hotel, w standardowym ujęciu, to również całość sprzętu pozostającego do jego dyspozycji. W przypadku hoteli świadczących usługi rehabilitacyjne będą to łóżka rehabilitacyjne, sprzęt rehabilitacyjna itd. Dzieje się tak, w przypadku kiedy zdecydujemy się  na kupno budynku będącego już obiektem hotelowym. Rzetelna wycena hoteli przyda nam się również w sytuacji, kiedy mamy zamiar dokonać kupna np. całej spółki, przedsiębiorstwa, na którą składa się nie tylko konkretna nieruchomość, ale również poszczególne aktywa wchodzące w skład spółki, pracownicy, a także zobowiązania. Wycena spółek jest procesem najbardziej zaawansowanym, czasochłonnym, który z racji możliwości manipulowania dokumentacją stwarza zagrożenie dla potencjalnego nabywcy.

Jak widać w powyższym tekście, termin wycena hoteli jest niejednoznaczny i może wiązać się z przynajmniej trzema różniącymi się pod kątem poziomu skomplikowania i złożenia operacjami. Za każdym razem będziemy potrzebować pomocy rzeczoznawcy majątkowego: albo do sporządzenia operatu szacunkowego, który pomoże nam uzyskać finansowanie bankowe lub pozabankowe lub do oceny realnej wartości budynku, sprzętu lub firmy.