You are currently viewing Czy szafka narożna pod zlew jest praktyczna?

Czy szafka narożna pod zlew jest praktyczna?

Istnieją ładne rozwiązania dla zlewozmywaków narożnych, ale w wielu kuchniach już brakuje miejsca podczas planowania przestrzeni pod nimi, natomiast bardzo często pojawia się pomysł, aby zbudować zlew w rogu. W tym artykule dowiemy się się, jakie są dostępne opcje oraz jakie zalety wiążą się z wykorzystaniem narożnika kuchennego pod szafkę oraz zlewozmywak. Dotyczy to zarówno mniejszych, jak i większych kuchni.

Gotowe rozwiązania na szafki narożne pod zlew

szafka pod zlew narożnyWielu producentów oferuje gotowe rozwiązanie narożne do zlewu. Zlew można łatwo zainstalować w odpowiedniej do jego budowy szafce narożnej. Planując kuchnię, należy jednak wziąć pod uwagę, że zwykłe szafki narożne zajmują zwykle dużo miejsca, ale w zależności od warunków w kuchni, może to być również zaletą w stosunku do pozostałej powierzchni roboczej na blacie i w szafce. Możliwe jest ekonomiczne użycie narożnika szafki narożnej pod zlewem. Miejsca stojące przed zlewem są łatwo dostępne. Za zlewem nadal znajduje się łatwo dostępny schowek. Jeśli narożnik jest dostępny w kuchni w kształcie litery L lub U, zawsze powinno się wybrać profesjonalne rozwiązanie zlewu narożnego. Sprytnie zaplanowana szafka narożna pomaga udostępnić miejsce do przechowywania co do milimetra. W kuchni ważne jest, aby pomieścić nieporęczne urządzenia, jak garnki, patelnie, naczynia, sztućce i wiele pomocy kuchennych , czy nawet środków czystości. Szafka pod zlew narożny może być więc idealną opcją. Nowoczesny mechanizm oparty na wysuwaniu półek podczas otwierania szafki pozwala łatwo dotrzeć do wszystkich przechowywanych przedmiotów, po prostu obracając je do otworu. Narożne szafki pod zlew różnią się znacznie od innych szafek narożnych. Nie ma tutaj klasycznego narożnika. Dwa zbieżne fronty kuchenne są po przekątnej połączone szafką. Sprawiają, że kuchnia jest mniej ostra i bardziej łagodniejsza. Szafka jest dostępna zarówno z prostymi wkładkami, jak i ze zintegrowanym mechanizmem wysuwania. Z punktu widzenia wykorzystania przestrzeni do przechowywania, szafki te stanowią korzyść w projektowaniu kuchni. Jest to doceniane przez wielu ludzi, dla których projekt tak samo ważny, jak optymalne wykorzystanie przestrzeni.

Jak widać, istnieje wiele sposobów dobrego wykorzystania przestrzeni w kuchni aż do ostatniego rogu. Dotyczy to także szafek pod zlewozmywak. To, którą szafkę się wybierze, zależy całkowicie od wymagań dotyczących miejsca, rodzaju zastosowania, budżetu i wreszcie, ale nie tylko, od indywidualnego gustu. Najlepiej jest mieć różne warianty szafek narożnych ze wszystkimi ich zaletami i wadami, aby móc wybrać najlepsze rozwiązanie.