You are currently viewing Czy szambo może być ekologiczne?

Czy szambo może być ekologiczne?

Korzystanie z instalacji wodno-kanalizacyjnej wiąże się z ogromną wygodą, gdyż nie wymaga żadnego oczyszczania zbiornika na nieczystości oraz innych prac konserwacyjnych. W dalszym ciągu wiele gospodarstw domowych w Polsce nie może być podłączonych do kanalizacji. W takim wypadku trzeba korzystać z rozwiązań alternatywnych.

Zalety szamba ekologicznego z betonu

ekologiczne szambo przydomoweWszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jak wygodne jest korzystanie z instalacji wodno-kanalizacyjnej. Niestety jednak, nie wszystkie gospodarstwa mogą sobie pozwolić na podłączenie do takiej instalacji, ze względu na niekorzystną lokalizacje. W takim wypadku konieczne jest poszukiwanie rozwiązań alternatywnych, których wygoda eksploatacji będzie jak najbardziej zbliżona do wygody korzystania z kanalizacji. Przykładem takiego rozwiązania jest ekologiczne szambo przydomowe. Wiele osób może być zdziwionych, gdyż przez ostatnie lata szambo nie zebrało sobie zbyt pochlebnych opinii. Współczesne szamba jednak bardzo mocno różnią się od tych, z których korzystano jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Przede wszystkim, do budowy takich szamb, a konkretnie ich zbiorników, wykorzystywane są materiały, które z biegiem czasu nie tracą swojej szczelności. Może to być na przykład beton, albo któreś z wytrzymalszych tworzyw sztucznych, takich jak polipropylen. Właśnie dzięki temu taki rodzaj nowoczesnego szamba jest nazywany ekologicznym, gdyż z biegiem czasu nie dochodzi w nim do rozszczelnienia zbiornika, co doprowadzało dotychczas do katastrofy ekologicznej w wyniku wycieku nieczystości. Nowoczesne, ekologiczne szamba są wyposażone dodatkowo w instalacje, która umożliwia stały dostęp świeżego powietrza do zbiornika i odpowiednią wentylacje. Dzięki temu nie dochodzi do powstawania zjawiska typowego dla szamba tradycyjnego, czyli ulatniania się nieprzyjemnych zapachów z odpływów. Szambo ekologiczne, o ile będziemy o niego odpowiednio dbać i regularnie opróżniać zbiornik na nieczystości, umożliwia podobną wygodę korzystania jak w przypadku instancji wodno-kanalizacyjnej.

Ze względu na to, że nie wszystkie gospodarstwa w Polsce mogą być podłączone do instalacji wodno-kanalizacyjnej, bardzo ważne jest znalezienie dobrego, alternatywnego rozwiązania. Przykładem mogą być nowoczesne szamba, które bardzo mocno różnią się od tych, które były powszechnie wykorzystywane jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Przede wszystkim są to rozwiązania w pełni ekologiczne, dzięki szczelnemu zbiornikowi na nieczystości.