You are currently viewing Czy warto kupić odkurzacz do basenu?

Czy warto kupić odkurzacz do basenu?

Baseny przydomowe z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Obalony został mit, według którego tylko najzamożniejsza część społeczeństwa mogła sobie pozwolić na wydatek, jakim jest wybudowanie basenu przydomowego wykopywanego. W wielu polskich ogrodach można znaleźć piękne, kryte na zimę baseny, które przynoszą ogromną ulgę podczas upalnych dni.

Jaki odkurzacz do basenu?

odkurzacz wodny do basenuPosiadając już basen, należy szczególną uwagę zwrócić na odpowiednią pielęgnację zbiornika. Zaniedbane baseny nie wyglądają estetycznie, zaś kąpiel w brudnej wodzie może być niebezpieczna dla zdrowia. Zadbane i regularnie czyszczone baseny mogą służyć przez wiele lat. Aby utrzymać basen w dobrej kondycji, bardzo ważnym elementem jego wyposażenia jest odpowiedni filtr wody. Jednak nawet najlepsze filtry mogą nie radzić sobie z zabrudzeniami niecki basenowej. Jeśli zaniedba się jej regularne czyszczenie, może pojawić się na niej nieestetyczny osad, który skutecznie zniechęci do kąpieli. Wyczyszczenie go bywa żmudne i męczące. W tym celu warto zainwestować w specjalny odkurzacz wodny do basenu. Urządzenie to nie tylko regularnie będzie czyściło dno i ściany basenu, ale również usunie nawet największe zabrudzenia. Na rynku występują różne typy odkurzaczy basenowych. Ceny najtańszych modeli zaczynają się już od kilkudziesięciu złotych. Są to odkurzacze ręczne ze specjalnym, teleskopowym uchwytem, pozwalającym na umycie nawet głębokich basenów. Wyczyszczenie basenu odkurzaczem ręcznym wymaga jednak sporo wysiłku, dlatego warto przemyśleć kupno odkurzacza automatycznego lub półautomatycznego. Odkurzacz automatyczny jest najwydajniejszym i najdokładniejszym ze wszystkich znanych typów odkurzaczy. Jego działanie polega na samoistnym poruszaniu się po dnie basenu, odbijając się od ścian. Najlepsze modele charakteryzują się dużą wytrzymałością na wahania temperatur oraz działanie środków chemicznych (takich jak chlor, obecny w wielu basenach).

Utrzymanie czystości w basenie jest bardzo ważną kwestią. Odkurzacze basenowe pozwalają na pielęgnację dna i ścian basenu bez konieczności wkładania dodatkowego wysiłku w sprzątanie trudno dostępnych powierzchni. Urządzenie to dba o czystość nie tylko niecki basenowej, ale również pilnuje porządku w obrębie linii wody, dzięki czemu nie jest konieczne korzystanie z dodatkowych siatek do wyławiania zabrudzeń.