You are currently viewing Do czego służy laser krzyżowy?

Do czego służy laser krzyżowy?

Laser to urządzenie, które transmituje idealnie prostą wiązkę światła. Można wyodrębnić dwa rodzaje laserów: liniowy i rotacyjny. W pierwszym wiązka światła ma dokładnie linią prostą, jedną lub dwie, w różnych kierunkach, w drugim światło jest emitowane dookoła lub pojedynczą linię skierowaną do góry. Laser liniowy albo inaczej krzyżowy znajduje zastosowanie przy wykonywaniu prac wykończeniowych i budowlanych. Jest przydatny nawet w warsztacie majsterkowicza jako kompaktowa poziomica, służąca do wytyczania pionów i poziomów.

Czy cena ma wpływ na jakość lasera krzyżowego?

laser krzyżowy cenaKorzystając z laserów, ustawiamy je pod kątem prostym tak, by linie się krzyżowały. Można je używać do prac zarówno wewnątrz jak, i na zewnątrz budynku. Wykonują pracę tradycyjnej poziomicy tylko z większą dokładnością. W małych pomieszczeniach znajdą zastosowanie mniejsze lasery, z niewielkim zasięgiem i podstawową wiązką kątową. W większych warto byłoby, żeby urządzenie miało obszerniejszy zakres wyświetlania linii pionowych i poziomych. Natomiast, jeśli korzystamy na zewnątrz albo w mocno nasłonecznionych pomieszczeniach musi zawierać odbiornik laserowy. Jeżeli chodzi o laser krzyżowy cena kształtuje się od 100 do 2000 zł, a więc, jak widać rozbieżność cenowa jest bardzo duża. Wszystko zależy od tego, do jak bardzo skomplikowanych prac potrzebne jest nam urządzenie. W domowym warsztacie potrzebujemy go do najprostszych prac remontowych, natomiast duże usługi budowlane, czy remontowe wymagają już znacznie bardziej złożonego urządzenia. Planując zakup lasera, należy połączyć go z odpowiednimi akcesoriami, które długofalowo ułatwią korzystanie z niego. Bardzo przydają się statywy rozporowe, których używa się do montażu sufitów podwieszanych. Ważne są też statywy trójnożne z odpowiednią głowicą, którą można pochylać, żeby uchwycić linie ukośne. Nie należy zapomnieć o pojemnikach do przechowywania, ze względu na delikatność urządzenia. Dostępne są też multilasery , których zadaniem jest rzucanie siatki linii na daną powierzchnię.

Lasery krzyżowe zyskały ogromne uznanie w branży budowlanej i remontowej, ze względu na łatwość obsługi i dużą skuteczność. Warto również zwrócić uwagę na producenta, gdyż wysyp marek „no name”nie spełnia podstawowych wymagań tzn. brak możliwości kalibrowania i niski zasięg mogą być poważną przeszkodą do wykonywania nawet drobnych działań.