You are currently viewing Dobrze płatna praca dla opiekunki seniorów

Dobrze płatna praca dla opiekunki seniorów

Jednym z trudniejszych ale lepiej płatnych zawodów, w których Polki pracują za granicą, jest opieka nad osobami starszymi. Warto poświęcić chwilę, żeby przyjrzeć się tej pracy, ponieważ jest to bardzo wymagający zawód. Jest dobrze płatny, ale tylko wówczas, kiedy pracę tą wykonuje się za granicą. Na przykład w Niemczech, gdzie seniorzy sami zatrudniają sobie osoby do opieki. Polskie opiekunki cieszą się ogromnym uznaniem w tym kraju.

Opiekunki osób starszych poszukiwane

opiekunka osoby starszej niemcyPomimo, że nasi zachodni sąsiedzi to kraj, w którym mieszka o wiele więcej ludzi niż w Polsce to deficyt ludzi do pracy w opiece nad seniorami jest ogromny. Wynika to w dużej mierze z różnic w mentalności pomiędzy ludźmi zamieszkującymi obydwa kraje. U nas nigdy nie brakowało rąk do pracy, a jako naród jesteśmy nauczeni każdego rodzaju pracy. Dlatego właśnie polska opiekunka osoby starszej Niemcy to bardzo szanowana osoba, która zarabia bardzo dobre pieniądze. Właśnie dlatego, że polskie opiekunki wykonują swoją pracę bardzo starannie, sumiennie i z zaangażowaniem. Jeśli w Niemczech szuka się opiekunki dla seniora to szuka się jej przez agencję pracy, która rekrutuje w Polsce. Nasze opiekunki pracują zresztą nie tylko u naszych zachodnich sąsiadów. Również Wyspy Brytyjskie to miejsce, w którym polskich opiekunek do osób starszych jest najwięcej. Trudno jest wyjaśnić dlaczego tak jest. Na pewno mamy cechy, które pozwalają nam pracować z zaangażowaniem w każdym zawodzie. Jest też pewnie powód materialny. Nie da się ukryć, że w naszym kraju nie zarabia się najlepiej. Zarabia się wręcz bardzo mało. Tymczasem w Niemczech za pracę opiekunki można zarobić w miesiąc tyle, na ile w kraju trzeba by pracować przez trzy miesiące. Jest to zatem powód, dla którego bardzo nam na takiej pracy zależy. Tym bardziej, że do opieki nad osobami starszymi wyjeżdżają osoby, które zawodowo robiły to również tutaj. Tylko, że za kilka razy mniejsze pieniądze.

Za granicą docenia się polskie opiekunki do osób starszych. Otrzymują one za swoją pracę bardzo godne wynagrodzenie. W zamian niemieccy seniorzy mogą liczyć na komfortową opiekę. Do pracy opiekunki trzeba mieć odpowiednie kwalifikacje i predyspozycje. Najważniejsze jednak wykazywać się dużym poziomem empatii i zrozumienia dla seniorów.