You are currently viewing Dokładna rekonstrukcja bogatego ubioru

Dokładna rekonstrukcja bogatego ubioru

Uszycie stroju historycznego, zwłaszcza wczesnośredniowiecznego, nie należało do szczególnie trudnych zadań. Wymagało co prawda odrobiny umiejętności i czasu, aczkolwiek własny strój mógł uszyć nawet najbardziej początkujący odtwórca, nieposiadający zbyt dużej wprawy w rzemiośle. Problemy natomiast zaczynały się w trakcie wykonywania strojów wyższych sfer, często wymagających użycia drogich i rzadko dostępnych materiałów.

Szycie stroju historycznego

strój szlacheckiWe wczesnym średniowieczu do szycia bogatych strojów używano zazwyczaj jedwabi i lnu. Mimo iż obydwa rodzaje owych tkanin były dostępne w każdym sklepie z tekstyliami, były to najczęściej mieszanki albo, co gorsza, syntetyczne odmiany, całkowicie nienadające się do tworzenia rekonstrukcji bogatych strojów. Ubrania uszyte ze współczesnych materiałów nie posiadały żadnej wartości pokazowej, a często nie były dozwolone na imprezach historycznych kładących nacisk na najwyższą zgodność z oryginalnymi znaleziskami. Samodzielne wykonanie stroju z drogich i delikatnych tkanin wymagało również niemałych umiejętności, dlatego znaczna większość odtwórców i pasjonatów historii preferowała zamówić strój szlachecki u jednego z renomowanych rzemieślników, zajmujących się właśnie tworzeniem dokładnych rekonstrukcji ubrań z dowolnego okresu. Najbogatsze stroje, uszyte z czystego lnu, farbowanego naturalnie i uzupełniane dodatkami z jedwabi czy nawet złotych nici były często wykorzystywane jako eksponaty muzealne, zastępując oryginalne znaleziska, które bardzo łatwo mogły ulec uszkodzeniu. Rekonstruktorzy odtwarzający bogatych właścicieli ziemskich oraz urzędników królewskich często zwracali się do najlepszych rzemieślników z zamówieniem jednego ze strojów, gdyż ubrania przez takowych wykonywane należały nie tylko do najbardziej imponujących wyglądem, ale również najbardziej zgodnych z oryginałem.

Oczywiście, poza wykonaniem idealnej rekonstrukcji znaleziska, lub stroju tak zgodnego z nim jak było to tylko możliwe, rzemieślnicy i wytwórcy zajmowali się również szyciem strojów wedle konkretnego zamówienia. Każdy element ubioru miał jednak tak samo wysoką wartość pokazową i zgodność historyczną, a wszelkie detale można było omówić z wytwórcą jeszcze przed złożeniem zamówienie i rozpoczęciem prac.