You are currently viewing Domowy chleb, czyli sposób na zdrowe pieczywo

Domowy chleb, czyli sposób na zdrowe pieczywo

Ostatnim trendem, który krąży po internecie, jest wypiekanie własnego chleba samemu. Wszystkie blogerki, a szczególnie te, które prowadzą blogi kuchenne, zachęcają aby wypróbować pieczenie domowego chleba. Odpowiedź na to, dlaczego jest on to tak polecany sposób, będzie można znaleźć w tym artykule. Zachęcam zatem do czytania.

Krajalnice i noże do nich – jak wybrać?

noże do krajalnic chlebaChleb towarzyszy nam codziennie od zawsze. Nie wyobrażamy sobie bez niego życia. Dlatego właśnie warto się zastanowić nad domowym wypiekiem chleba i innego pieczywa. Nie dość, że będzie to świetna zabawa, to dostaniemy chleb dużo lepszej jakości. Przede wszystkim, będziemy znali każdy etap jego produkcji i nie będziemy mieć żadnych wątpliwości, co tak naprawdę w nim jest. A jeśli kupujemy chleb w sklepie – nigdy nie możemy być tego do końca pewni. Plusem przygotowywania chleba w domu jest to, że możemy eksperymentować ze składnikami, które do niego dodamy. Nie musi być to zwykły, nudny chleb pszenny. Możemy go wykonać z dowolnych zbóż, możemy mieszać zboża, dodawać bakalie i inne składniki. Masę przepisów na domowy chleb znajdziemy w internecie, ale jeżeli lubimy być odważni w kuchni, możemy sami wymyślić własne przepisy. Do chleba możemy także dodawać nawet owoce i wtedy też będzie to niesamowicie smaczne, przykładem jest chleb bananowy. Przede wszystkim, zawsze będziemy mieć pewność, że pieczywo, które spożywamy jest zdrowe dla naszego organizmu. A przecież zdrowie jest najważniejsze i warto o nie zawsze dbać. Problem pojawia się jedynie w momencie krojenia chleba. Ciężko jest zrobić ładne, równe kromki zwykłym nożem. Dlatego zachęcam do kupienia krajalnicy. Noże do krajalnic chleba muszą być rozważnie wybrane, ponieważ muszą być wystarczająco ostre, aby równomiernie kroić chleb. Musimy się zastanowić dokładnie przed dokonaniem ostatecznego wyboru. Wszystko, łącznie z opiniami, możemy znaleźć w internecie. Jeżeli wybierzemy odpowiednią krajalnicę z odpowiednimi nożami, posłuży nam ona przez długie lata.

Zatem zachęcam do szukania. Wypiekanie własnego chleba może nieść wiele radości, takie pieczywo jest z pewnością zdrowsze. Jeśli jednak nie będziemy posiadać odpowiednich noży do krajalnicy, będzie nam ciężko kroić chleb. Dzięki odpowiednim nożom kromki będą mogły być idealne, identyczne jak ze sklepu, ale lepsze w swoim składzie i wykonaniu.