You are currently viewing Efektywne osuszanie piwnicy

Efektywne osuszanie piwnicy

Nie da się ukryć, że fundamenty naszych domów są najbardziej narażone na kontakt z wodą. Cząsteczki wody mogą bardzo łatwo wnikać do wnętrza fundamentów i w efekcie może dochodzić do ich szybkiego zawilgocenia. Często słyszy się również  o tym, że następstwem pojawiania się wilgoci na fundamentach jest wilgoć w piwnicach. Może nawet dojść do pojawiania się pleśni.

Szybkie osuszanie wnętrza piwnic

osuszanie piwnic warszawaPiwnice znajdujące się w najniższych partiach naszych domów często są mocno narażone na kontakt z wodą. Niejednokrotnie zdarza się tak, że wilgoć wynika z zalania piwnicy na skutek intensywnych opadów deszczu. Obecnie można spotkać jednak ciekawe metody pozwalające na efektywne osuszanie piwnic Warszawa jest natomiast jednym z miast, w którym można z łatwością znaleźć polecane firmy, które zajmują się świadczeniem usług z tym związanych. Od jakiegoś czasu słyszy się o bardzo skutecznej metodzie osuszania. Mowa tutaj o osuszaniu iniekcją krystaliczną. Sposób ten polega na tworzeniu w zawilgoconej ścianie specjalnych otworów, w których umieszcza się substancję higroskopijną. Takie substancje są w stanie pochłaniać cząsteczki wody przyciągając je najpierw do siebie. Można zauważyć, że niektóre z dostępnych substancji higroskopijnych są szczególnie skutecznej. W szczególności podkreślić należy efektywność mas iniekcyjnych opartych o krzem oraz cement portlandzki. Dzięki nim można pozbywać się wilgoci w bardzo krótkim czasie. Z reguły jest tak, że iniekcji nie musi się powtarzać. W przypadku zalania piwnicy może być jednak tak, że trzeba będzie dokonać poprawek. Jeśli znajdziemy sprawdzoną firmę zajmującą się świadczeniem usług z tym związanych to można będzie cieszyć się dokładnie wysuszoną piwnicą i nie będzie ryzyka, że wilgoć powróci. Iniekcja krystaliczna jest na ten moment bardzo dobrym rozwiązaniem i mnóstwo firm ją stosuje.

Ogólnie rzecz biorąc metod osuszania piwnic jest obecnie sporo, ale jednak to iniekcja jest stosowana najczęściej. Można jednak spróbować też osuszania z użyciem specjalnych osuszaczy. Używa się przykładowo osuszaczy adsorpcyjnych, które skutecznie pochłaniają wilgoć z powietrza. Dodatkowo można posiłkować się nowoczesnymi nagrzewnicami, które należy odpowiednio ustawić w piwnicy by osuszały ścianę.