You are currently viewing Jachty motorowe proste w obsłudze

Jachty motorowe proste w obsłudze

Zbliżają się wakacje, warto więc pomyśleć, jak jeszcze tego nie zrobiliśmy, o zaplanowaniu jakiegoś urlopowego wyjazdu. Pomysłów na letni wypoczynek jest mnóstwo, od wylegiwania się na plaży, prze chodzenie po górach, aż po korzystanie z uroków rzek i jezior. Coraz chętniej wybieranym miejscem na wypoczynek w Polsce są Mazury. Tutejsze jeziora przyciągają amatorów sportów wodnych i fanów pięknych krajobrazów. Mamy możliwość wyciszyć się tutaj na łonie dzikiej natury.

Wynajem jachtu bez patentu

czarter jachtów motorowodnych bez patentu na wakacjeJeżeli szukamy pomysłów na nietypowe wakacje, a nie chcemy wydawać dużych pieniędzy za granicą, to możemy pomyśleć na przykład o skorzystaniu z uroków naszych rodzimych Mazur. Dają one różne możliwości na wypoczynek. Możemy skorzystać zarówno z różnego rodzaju pensjonatów i hoteli dostępnych na lądzie, jak i z noclegów na wynajętych łodziach. Właśnie jedną z najciekawszych przygód można przeżyć wybierając się na co najmniej kilkudniowy rejs po mazurskich jeziorach. I wcale nie trzeba mieć do tego patentu żeglarskiego. Jest bowiem możliwy czarter jachtów motorowodnych bez patentu na wakacje, pod warunkiem, że wcześniej weźmiemy udział w specjalnym szkoleniu. Jachty motorowodne nie są bowiem skomplikowane w obsłudze, a każdy taki jacht ma oczywiście ubezpieczenie. Nauka obsługi jachtu odbywa się tego samego dnia, które mamy zamiar go wyczarterować. Osoba, która ma być za łódź odpowiedzialna, dostaje przeszkolenie od fachowców i może zabrać swoich współtowarzyszy w rejs. Do wyboru jest całe mnóstwo różnego rodzaju łodzi, które mają łóżka noclegowe, łazienkę oraz kuchnie pod podkładem. Im większy jacht i im ma większej luksusów, tym oczywiście cena mocniej idzie w górę. Na szczęście koszty można rozłożyć na grupę kilku osób. Co ostatecznie staje się często bardziej opłacalne, niż standardowe wakacje na lądzie.

Jednym z ciekawszych pomysłów na spędzenie wakacji w naszym kraju jest wybranie się na Mazury. Można tutaj wyczarterować jacht i jeżeli będzie to jacht motorowy, to wcale nie musimy posiadać specjalnego patentu. Takie jachty są w miarę proste w obsłudze i wystarczy nam tylko kilkugodzinne przeszkolenie, które jest gwarantowane w cenie czarteru łodzi. Na wybranej przez nas łodzi możemy spokojnie spać, bo są tutaj wygodne sypialnie.