You are currently viewing Jak prawidłowo utylizować azbest?

Jak prawidłowo utylizować azbest?

Szkodliwy wpływ azbestu na zdrowie człowieka jest udowodniony wieloma badaniami naukowymi. Z tego też względu właściciele budynków gospodarczych i mieszkalnych mają zaledwie kilka lat na usunięcie tego szkodliwego materiału. Utylizacją i usunięciem azbestu powinny się zajmować profesjonalne firmy.

Kto tanio usunie eternit?

tani demontaż eternituWszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, jak bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia jest znajdujący się w eternicie azbest. Ten związek ma udowodnione działanie rakotwórcze i jest najbardziej groźny dla zdrowia naszych płuc. Z tego też względu UE wyznaczyło oficjalny termin, do którego cały azbest znajdujący się na budynkach różnego typu powinien być zutylizowany. Nic wiec dziwnego, że obecnie poszukuje się firm, które zapewnia tani demontaż eternitu. Warto tu podkreślić, że usunięciem tego szkodliwego materiału powinni się zajmować jedynie specjaliści, posiadający odpowiednie przeszkolenie i stroje ochronne. Azbest podczas demontażu może bowiem pęknąć, emitując przy tym wile tysięcy włókien, które dostając się do płuc człowieka mogą spowodować rozwój nowotworu. Dlatego też dobra firma utylizująca azbest podczas jego ściągania stosuje bardzo rygorystyczne środki ostrożności. Przede wszystkim, przed właściwym ściągnięciem azbestu, jego powierzchnia zostaje zwilżona z wykorzystywaniem specjalnego preparatu. Preparat ten, wiąże się z włóknami tworzącymi eternit, dzięki temu podczas ścigania azbestu nie dochodzi o uwolnienia tych szkodliwych mikroelementów. Następnie, już po właściwym ściągnięciu eternitu z dachu, zostaje on owinięty specjalnymi workami, przez które nie mogłoby się przedostać mikro-włókna azbesty. Następnie całość zostaje składowana na wysypisku śmieci składującym azbest. Firm, które oferują ściągniecie eternitu jest wiele, w związku z czym trzeba mocno zastanowić się przed tym, jaką wybierzemy. Tutaj trzeba brać pod uwagę cenę takiej usługi oraz to, czy dana firma podczas ściągania eternitu będzie w stanie zachować wszystkie środki bezpieczeństwa, potwierdzone certyfikatami.

Azbest należy do jednych z najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia ludzkiego materiałów. Z tego też względu warto jak najszybciej  postarać się usunąć wszystkie elementy azbestowe z dachu. Powinna się tym zająć profesjonalna firma, która będzie wstanie zrobić to szybko i bezpiecznie.