You are currently viewing Jak usprawnić zarządzanie magazynem?

Jak usprawnić zarządzanie magazynem?

Zarządzanie magazynem jest niezwykle trudnym zadaniem, szczególnie jeżeli ilości przesyłek, które codziennie przechodzą przez nasz magazyn, dochodzą do znacznych ilości. W zależności od rodzaju magazynu, jego wielkości należy stworzyć odpowiednią strategię, która ułatwi jego zarządzanie. Równie ważne jest również odpowiednie planowanie i specjalizacja pracy pracowników.

Jak kierować magazynem?

profesjonalne systemy paletyzacjiBardzo ważną zasadą, którą musimy się kierować przy zarządzaniu magazynem jest dostosowanie sposoby jego funkcjonowania w zależności od ilości paczek, które dziennie musimy posortować lub zapakować. Jeżeli mamy takich paczek do pięćdziesięciu dziennie, pracownicy mogą wykonywać różne funkcje, w zależności od pory dnia i konieczności. Przykładowo, w godzinach rannych zajmują się rozładowywaniem towaru , a w w popołudniowych – pakowanie przesyłek. W zupełnie inny sposób wygląda to zaś, gdy ilość naszych przesyłek przekracza znacznie 100 dziennie. W taki przypadku niezbędna okazuje się pełna specjalizacja pracy. Wszyscy pracownicy muszą zostać podzieleni na grupy, z których każda ma inne obowiązki. Oczywiście, w razie potrzeby pracownicy z jednej grupy mogą być delegowani do pomocy innej grupie. Kolejnym ważnym elementem, usprawniającym pracę magazynu jest pełna automatyzacja jego pracy. Pierwszym elementem jest wyposażenie go w odpowiednią ilość maszyn, wyręczających w pracy człowieka. Mowa tu o maszynach takich jak wózek widłowy, podnośniki, profesjonalne systemy paletyzacji i tym podobne. W znaczący sposób przyśpieszą one wykonywanie codziennych obowiązków, a pracownikom pozwolą na skupienie się na naprawdę istotnym obowiązkach. Kolejnym ważnym elementem wpływającym pozytywnie na prędkość pracy magazynu jest podzielenie jego powierzchni na strefy, w zależności od chodliwości danego towaru. Towary najlepiej sprzedające się powinny znajdować się zaraz obok hali rozładunkowej oraz stanowisk do pakowania przesyłek, a te najgorzej – w głębi magazynu.

Ostatnim ale nie mniej ważnym elementem jest postawienie na pełną automatyzację pracy na magazynie. W tym celu należy wyposażyć się w specjalny system magazynowy, który automatycznie będzie odświeżał stany magazynowe danego produktu po jego zakupie, wystawiał faktury lub paragony oraz wskazywał błędy w zarządzeniu towarem.