You are currently viewing Jakie powinny być tory przeszkód dla dorosłych?

Jakie powinny być tory przeszkód dla dorosłych?

Dmuchane zamki, czy wielkie zjeżdżalnie kojarzą się przede wszystkim z zabawami dla dzieci. Maluchy uwielbiają wszelkie dmuchańce na których mogą się ślizgać i sobie skakać. Jednak obecnie na rynku istnieje także oferta dla dorosłych właśnie w zakresie dmuchanych atrakcji. Wyglądają one oczywiście zupełnie inaczej niż te dla dzieci i na pewno warto jest się im przyjrzeć.

Wielkie tory przeszkód

tory przeszkód dla dorosłychPrzede wszystkim tory dla dorosłych powinny być utrzymane w jednolitych barwach, raczej ciemnych, bez żadnych nadruków. Dmuchańce dla dzieci najczęściej są kolorowe, wielobarwne. Mają różne nadruki z postaciami z bajek, misiami, czy samochodami. Maja one zachęcić maluchy do wybrania właśnie tej a nie innej zabawy. Tory przeszkód dla dorosłych często są utrzymane w ciemnej kolorystyce. Są one czarne, granatowe, czasem z dodatkiem kontrastującej czerwieni czy bieli. Nie powinny być jednak pstrokate czy neonowe. Druga kwestia to wielkość. Tory dla dorosłych będą oczywiście o wiele większe niż te dla maluchów. Niektóre z nich mają nawet po kilkanaście metrów długości! Są także na tyle wysokie i szerokie, że widać je z daleka i do ich rozstawienia potrzeba o wiele więcej miejsca. Na dmuchany zamek wystarczy kilka metrów, ale na atrakcyjny tor przeszkód potrzeba nawet kilkuset metrów kwadratowych. Tory dla dorosłych muszą być także bardzo bezpieczne. W związku z tym że osoby które je pokonują muszą wspinać się na duże wysokości, przeskakiwać kilka metrów nad ,,przepaścią” czy też bujać się na linie to całość powinna mieć wysokie krawędzie, tak by nikt z toru nie mógł wypaść, a sam upadek z wysokości został zamortyzowany. Kolejna kwestia to rodzaje aktywności podejmowane na takim torze. Dorośli powinni mieć możliwość wykazania się. Powinny być opcje biegania, skakania, wspinania się na różne wysokości, czy czołgania się po miękkim torze. Wtedy zabawa będzie ciekawa dla każdego dorosłego.

Podsumowując, tory przeszkód dla osób dorosłych powinny zdecydowanie różnić się od zabaw przygotowanych dla dzieci. Tory powinny być atrakcyjne, pozwalać na wykonywanie różnych ćwiczeń, dosyć wysokie i długie. Trzeba zadbać również o bezpieczeństwo, atrakcyjną kolorystykę i odpowiednie rozmieszczenie torów. Dobry tor na pewno spodoba się każdemu dorosłemu.