You are currently viewing Jakie znaczenie mają nóżki w rowerze?

Jakie znaczenie mają nóżki w rowerze?

Z roli jaką spełnia nóżka w rowerze, nie zdajemy sobie sprawy, dopóki w wyniku nieszczęśliwego wypadku zostanie urwana. Każda Twoja wycieczka kończy się wówczas wybieraniem miejsca, gdzie będziesz mógł oprzeć swój rower. A i nie każdy właściciel budynku będzie ze zrozumieniem patrzył jak opierasz go o jego ścianę.

Nóżki rowerowe – dyskretny lecz nieodłączny element roweru

nóżka rowerowaMyślisz, że możliwość postawienia roweru w dowolnym miejscu to jedyna funkcja nóżki? Otóż nie? Ten niepozorny element dba również o stan Twojego roweru. W jaki sposób? Dzięki podpórce nie opierasz swojego pojazdu o wszystko o co się da: budynek, ławkę drzewo. A co gorsza – nie rzucasz go po prostu na trawę. Dzięki temu unikasz zarysowań na ramie, co przekłada się na dobry stan techniczny jednośladu. Materiał z którego wykonana jest nóżka rowerowa, sprawia, że jest ona niezwykle lekka. Do jej produkcji wykorzystywane jest aluminium. Materiał ten ma jednak jedną wadę – jest podatny na uszkodzenia. Dlatego wymiana stopki w rowerze przy intensywnym eksploatowaniu może okazać się po kilku latach koniecznością. Ale spokojnie. Ceny podpórek rowerowych są naprawdę niskie. Najczęściej montowana z tyłu, przytwierdzona jest do tylnego widelca. Aby zapewnić lepszą przyczepność do podłoża, na końcówce nóżki montowana jest gumowa nakładka. Dzięki temu rower będzie stabilnie stał nawet na grząskich powierzchniach. Ostro zakończona nóżka, bez żadnej nakładki wbiłaby się w grunt. Chcesz zapewnić większą stabilność? Wybierz nóżkę podwójną montowaną centralnie.

Dopóki czegoś nie stracimy, nie doceniamy jak ważny był to element – brzmi patetycznie, ale odnosi się nawet do nóżki rowerowej. Akrobacje jakie musimy wykonywać pozbawieni nóżki w rowerze by oprzeć je o ścianę sprawiają, że dopiero wtedy rozumiemy, że nóżka to must have każdego roweru.