You are currently viewing Kancelaria adwokacka – prawo pracy i cywilne

Kancelaria adwokacka – prawo pracy i cywilne

Prawnik, który zajmuje się prawem pracy to ekspert prawny zajmujący się wszystkim, co dotyczy społecznego procesu pracy. Prawnik cywilny z kolei jest dobrze znany ze swojej pracy przy rozpatrywaniu spraw spadkowych. Oboje mogą pracować w kancelarii adwokackiej. A czym konkretniej się zajmują?

Zakres usług kancelarii adwokackiej

kancelaria adwokacka przemyślJeśli chodzi o zakres usług prawnika pracy, to on nadzoruje umowy o pracę, prowadzi likwidacje oraz koordynuje sprawy związane z układami zbiorowymi. Ponadto jest idealnym reprezentantem przy rozpatrywaniu roszczeń pracowników między innymi z tytułu wypadków przy pracy czy nieuzasadnionych zwolnień i procedur emerytalnych. Jeśli ktoś posiada dużą firmę musi skorzystać z instytucji, jaką jest kancelaria adwokacka Przemyśl oferuje przedsiębiorcom usługi z zakresu prawa pracy. Dzięki temu z łatwością można przeprowadzać konsultacje i audyty na poziomie biznesowym. Prawnicy pracy mogą również reprezentować firmy w procesach pojednawczych i procesach sądowych, z którymi się zmagają. Wszystko, co ma związek z ubezpieczeniem społecznym, jest częścią jego obszaru wiedzy. Prawnicy cywilni zajmują się umowami i porozumieniami między osobami fizycznymi. Prawo cywilne to takie, które reguluje stosunki umowne między jednostkami. Jest to znacznie szersza kategoria, więc prawnik cywilny może również zajmować się rozwodami, takimi jak prawnicy rodzinni i odszkodowanie za wypadek. Poza wyżej wymienionymi usługami przygotowują wszelkiego rodzaju umowy zawierane między ludźmi w tym darowizny, prawo hipoteczne, księgi mieszkaniowe, procedury notarialne, pożyczki.

Każda specjalność prawa może być potrzebna w pewnym momencie naszego życia. Wszyscy jesteśmy podatni na wypadki, rozwody, problemy z płaceniem podatków, a nawet bycie spadkobiercami. Na szczęście kancelarie adwokacje mają prawników we wszystkich dyscyplinach i tutaj zawsze znajdzie się solidna pomoc.