You are currently viewing Klasyczne zielone herbaty

Klasyczne zielone herbaty

Wybór herbaty jest zawsze ciężkim wyborem, szczególnie, gdy mamy szereg wymagań. Jedną z ciekawszych opcji, która może zadowolić jest klasyczna zielona herbata, których opcji na rynku jest naprawdę wiele. Obecnie znajdziemy najwięcej japońskich i chińskich herbat, które mają zaskakująco dobry smak i są dobre dla zdrowia.

Wybór klasycznej zielonej herbaty

herbata japońska senchaKiedy decydujemy się na zakup nowej herbaty sypanej musimy odpowiedzieć sobie na pytanie czego oczekujemy. Dlatego dla bardziej niezdecydowanych osób ciekawą opcją może okazać się herbata japońska sencha albo chiński gunpowder. Oczywiście, są inne rodzaje zielonych herbat, jednak podane wybory są najbardziej klasyczne i polecane. Sencha będzie delikatniejszym w smaku i aromacie naparem idealnym do posiłku, gdyż nie zakryje smaku pokarmu. Z kolei gunpowder jest wyrazisty i możemy go zaparzyć aż trzykrotnie. Jak każda herbata mają one swoje właściwości. Zielone herbaty charakteryzują się zapobieganiem rozwojowi nowotworów, a także obniżają ciśnienie. Dzięki temu mamy mniejsze ryzyko zawału serca. Warto też wspomnie, że oczyszcza organizm z toksyn i jest idealna na infekcje. Pijąc ją regularnie zauważymy również, iż pozytywnie wpływa na problemy ze stresem, a także hamuje rozwój próchnicy. To wyjątkowy napar, który możemy dobrać do własnych potrzeb, gdyż na rynku obecnie znajdziemy wiele rodzajów zielonych herbat klasycznych, a także z dodatkami owocowymi bądź kwiatowymi.

Decydując się na herbatę warto zwrócić uwagę na szereg zielonych herbat, które oferują nam wiele właściwości zdrowotnych, a także smakowych. Delikatniejsze japońskie herbaty nadadzą się do posiłków, a mocniejsze chińskie będą idealną opcją do słodkiej czekolady. Wybierzmy to co nas najbardziej interesuje i delektujmy się smakiem.