You are currently viewing Klimatyzacja domowa – informacje podstawowe

Klimatyzacja domowa – informacje podstawowe

Klimatyzacja w domu potrafi być wybawieniem szczególnie w okresie najbardziej wzmożonych upałów. Dla osób mieszkających na niewielkich metrażach, bądź w mocno przeszklonych budynkach, jej brak jest mocno odczuwalny. Warto więc odłożyć niewielką sumę pieniędzy, aby okres letni kojarzył nam się raczej z wypoczynkiem, a nie walką stoczoną z opałami. Co jeśli jesteśmy już gotowi na montaż klimatyzacji w naszym domu? Na jakie parametry zwrócić wówczas uwagę?

Klimatyzacja w domu – jaką wybrać?

domowa klimatyzacja w świętokrzyskimRodzajów klimatyzacji domowej możemy wymienić bardzo wiele. Do najpopularniejszych zaliczamy urządzenia wentylacyjno-chłodzące, wentylacyjne chłodząco-ogrzewające oraz systemy pełnej klimatyzacji. To właśnie temu ostatniemu rodzajowi przyjrzymy się dziś nieco bliżej. Klimatyzacja składa się z kilku kluczowych elementów, bez których jej praca nie byłaby możliwa. Są to przede wszystkim: sprężarka i zawór rozprężany, dwa wymienniki ciepła, a także dwa wentylatory, których zadaniem jest wymuszenie przepływu powietrza. Sama klimatyzacja działa odpowiednio dzięki czynnikowi roboczemu, który krąży w zamontowanej instalacji. Kiedy obiega on pomiędzy parownikiem, a skraplaczem dochodzi do schłodzenia powietrza w pomieszczeniu bądź też usunięcia odebranego ciepła na zewnątrz. Klimatyzacja nie jest polecana jedynie dla osób borykających się z corocznymi upałami. Także alergicy oraz  osoby cierpiące na problemy płucne powinny rozważyć jej montaż. Klimatyzacja wyposażona jest w filtr, którego zadaniem jest wyłapywanie szkodliwych cząsteczek, alergenów, pyłów oraz kurzu. Wiele modeli dostępnych na rynku wyposażonych jest także dodatkowo w systemy jonizacji powietrza. Ich zakup jest polecany szczególnie osobom borykającym się z alergią czy astmą, a także posiadającym małe dzieci. Wielu osobom klimatyzacja kojarzy się ze wzmożonym zachorowaniem oraz problemami z uszami. Aby do tego nie doszło bardzo istotną kwestią jest odpowiednia regulacja urządzenia. Jeśli interesuje nas domowa klimatyzacja w świętokrzyskim odnajdziemy wiele punktów oferujących pełną instalację wraz z montażem.

Wielu osobom klimatyzacja kojarzy się ze zbędnym luksusem. Jednak regularne śledzenie cen instalacji sprawi, że zauważymy jak znacząco różni się ich cena w porównaniu do poprzednich lat. Dziś urządzenia z wyższej półki jesteśmy w stanie kupić w granicach 3 tysięcy złotych.