You are currently viewing Koszty wyciągnięcia fundamentów do poziomu zero

Koszty wyciągnięcia fundamentów do poziomu zero

Budując dom można wszystkie prace rozłożyć na mniejsze etapy. Z takiego rozwiązania korzystają zazwyczaj Ci, którym z budową domu po prostu się nie śpieszy. Budowa domu może trwać nawet kilka lat, co pozwala rozłożyć wszystkie wydatki z nią związane na dłuższy okres czasu. Ma to swoje plusy, bo dzięki temu można wybudować dom z najlepszej jakości materiałów, na które nie trzeba wydawać wszystkich pieniędzy od razu.

Ceny bloczków fundamentowych stałe od lat

bloczki fundamentowe w LubliniePróbując szacować koszty wybudowania domu trzeba najpierw zacząć od cen usług budowlanych. Każdy, kto planuje budowę domu, musi mieć w tym celu przygotowany projekt budowlany. Z tym projektem można udać się do kilku firm budowlanych i poprosić o przygotowanie kosztorysu prac. Bo jeśli chodzi o budowę domu to właśnie prace budowlane mogą kosztować najwięcej. Natomiast od kilku lat swoją stałą cenę trzymają materiały budowlane. Planując budowę domu warto zainteresować się tym, gdzie można takie materiały kupić najtaniej. Dla przykładu za bloczki fundamentowe w Lublinie można zapłacić już od ośmiu złotych za sztukę, a w innych miastach takie same bloczki mogą kosztować nawet dziesięć złotych. Kupując bloczki fundamentowe w hurtowni budowlanej zapytajmy o ewentualną możliwość zwrotu ich nadwyżki. Bo niektóre hurtownie przyjeżdżają i odbierają to, co zostało niewykorzystane. Bloczki są oczywiście konieczne do zrobienia fundamentów, od których zaczyna się budowa każdego domu. Jeśli chodzi o koszty wyciągnięcia takich fundamentów do poziomu zera, czyli poziomu działki, to będą one zależały głównie od wykonawcy, któremu zlecimy takie prace. Można tylko szacować, że dla domu o powierzchni stu metrów kwadratowych koszt wyciągnięcia fundamentów wyniesie od trzydziestu do nawet sześćdziesięciu tysięcy złotych. Różnica w szacunkach wynika z nieznanych kosztów robocizny.

Do wybudowania domu potrzebnych jest wiele różnych materiałów budowlanych. Jednymi z najważniejszych są bloczki fundamentowe, z których powstanie najważniejsza część domu. Bloczki kupuje się na sztuki, ale trzeba sobie obliczyć w miarę dokładnie ile takich sztuk będzie potrzebnych. Kupno pojedynczego bloczka to koszt rzędu ośmiu złotych, ale tylko wtedy gdy kupimy go w Lublinie. W tamtejszej hurtowni mają najlepsze ceny w kraju.