You are currently viewing Krótka historia broszek

Krótka historia broszek

Broszki od dawien dawna były eleganckim dodatkiem do stylizacji, które niegdyś nosiły osoby o wyższym statusie społecznym, który zostawał w ten sposób jeszcze bardziej podkreślony. To z pewnością stylowy element, który świetnie wyróżnia z tłumu, a także może podkreślić urodę osoby, która ją nosi. Szczególnie kojarzone są z elegancją i władzą, ze względu na to, że szczególnie upodobały je sobie królowa Wiktoria, Margaret Thatcher, Madeleine Albright czy Elżbieta II.

Krótka historia broszek i ich zastosowania

broszki eleganckiePoczątków broszek doszukiwać się można już w okresie brązu, tj. 1500-1100 r. p.n.e. Ciężko jest określić skąd dokładnie wywodzi się ta ozdoba (najczęściej przypisuje się to obszarom dzisiejszej Europy), ponieważ ze względu na tak dużą odległość czasową, niełatwo jest stwierdzić to zdecydowanie, jednak w dalszych latach brosze rozpowszechniły się na cały obszar Europy. Pojawiały się coraz bardziej wymyślne kształty, często nawiązujące do świata fauny i flory. Szczególnie rozpowszechnione zostały przez Celtów, natomiast w okresie rzymskim służyły do spinania szat. Pierwsze broszki były więc wykorzystywane w celach praktycznych bardziej niż jako ozdobę. Wkrótce broszki nie były już potrzebne do spinania odzieży, w związku z tym zaczęły zostać używane w celach dekoracyjnych. Każda epoka miała swoje broszki eleganckie i sentymentalne, nawiązujące do panujących trendów sztuce. We wczesnym średniowieczu powoli zaczynały jednak wychodzić z użycia, a swoje zastosowanie utrzymywały jedynie w Skandynawii. W XVIII i XIX wieku jednak znalazły kolejne zastosowanie jako broszki żałobne, które noszono, aby upamiętnić śmierć bliskiej osoby. Były one owalne, w kształcie łzy, przedstawiały smutny obrazek w sepii, które na myśl przywodzą obecne trumienne portrety. Były wykonywane z kości słoniowej i nierzadko towarzyszyły im perły. Na ich odwrocie grawerowało się datę urodzin i śmierci zmarłe osoby.

Wiele lat temu broszek używało się w celach praktycznych, aby podtrzymywały odpowiednio szaty, funkcję dekoracyjną pełniły więc „przy okazji”. Dopiero w późniejszych czasach zaczęły zostawać używany jako akcesoria dodające szyku i elegancji. Mimo że jeszcze nie tak dawno kojarzone były jedynie ze starszymi osobami i ozdobą ‘na wyginięciu’, to teraz przeżywają one swój renesans.