You are currently viewing Kto odpowiada za czyszczenie separatorów?

Kto odpowiada za czyszczenie separatorów?

Obecnie większość przedsiębiorstw na terenie naszego kraju ma stałe podłączenie do kanalizacji. Część z nich, takich jak stacje benzynowe czy restauracje, ze względu na dużą liczbę tłuszczu, znajdującego się w emitowanych przez tego typu przedsiębiorstwa ściekach, zobowiązana jest do korzystania z dodatkowych elementów, znanych jako separatory.

Jak działają separatory?

czyszczenie separatorów wrocławIlość odpadów, które związane są z tłuszczem, wytwarzanych przez obiekty gastronomiczne mogłaby spowodować poważne problemy z działaniem kanalizacji. Tłuszcz w rurach wykazuje bowiem duże właściwości w zamykaniu ich światła, co może skutkować problemami z drożnością całej instalacji. Wymienione wcześniej separatory, służą zaś do zatrzymywania szkodliwych substancji, pochodzących z tego typu odpadów, jednak szkodliwość tłuszczu odbija się negatywnie także na nich, przez co wymagają regularnego czyszczenia. Jeżeli chodzi o czyszczenie separatorów wrocław i inne duże miasta to miejsca, gdzie znajdziemy dużą liczbę firm zajmujących się czyszczeniem tych elementów, ze względu na duże zgromadzenie obiektów gastronomicznych na ich terenie. Konserwacja separatorów jest bowiem zadaniem, za które odpowiada ściśle firma wytwarzająca tego typu odpady, a złe ich działanie może skończyć się dotkliwym mandatem albo również czasowym uniemożliwieniem działania lokalu. Czyszczenia tych elementów nie można dokonywać samodzielnie, ponieważ, ze względu na specyfikę budowy separatorów, zazwyczaj kończy się to ich uszkodzeniem. Konserwacje tych elementów powinny przeprowadzać firmy wyposażone w odpowiedni sprzęt,dzięki którym łatwo i bezpiecznie wymienią wkład w separatorach, bez ryzyka ich trwałego uszkodzenia. Wymiany filtrów oraz oczyszczanie separatorów powinny być wykonywane cyklicznie, w zależności od tego, jak dużą ilość odpadów wytwarza dany lokal. Aby zminimalizować częstotliwość wzywania firm czyszczących separatory warto zadbać o to, by były one jak najwyższej jakości, nie warto również oszczędzać na jakości zamontowanych w separatorach filtrów. Im gorszej jakości separator, tym częściej trzeba będzie go czyścic ze względu na to, że szybko będzie się zapychał.

Jak widać, przedsiębiorstwa i firmy, które wytwarzają duże ilości ścieków tłuszczowych czy też ropopochodnych są zmuszone do stosowania dodatkowych rozwiązań, które będą zapobiegać przedostaniem się tego rodzaju odpadów do kanalizacji. Oprócz negatywnego wpływu na stan sieci kanalizacyjnej, mogą one mieć również bardzo negatywny wpływ na środowiskowo naturalne.