You are currently viewing Kto wykonuje przeglądy instalacji elektrycznej?

Kto wykonuje przeglądy instalacji elektrycznej?

Prowadzę własną firmę. Wynajmuje w tym celu dość spory lokal w centrum Warszawy. Mimo iż nie jestem właścicielem lokalu, ponoszę wszelką odpowiedzialność za usterki i bezpieczeństwo w nim. Ostatnio dostałem niepokojący dokument. Wynikało z niego, że nie wykonałem przeglądu elektrycznego w należytym terminie. Postanowiłem jak najszybciej to sprawdzić, ale nie dopuścić do dalszych zaniedbań. W końcu prąd to nie przelewki i jego zaniedbania mogą doprowadzić do tragicznych skutków.

Elektryk dokonał przeglądu instalacji w lokalu

przegląd instalacji elektrycznej w warszawieFaktycznie pismo okazało się właściwe. Rzeczywiście nie zauważyłem, że przegląd instalacji powinien być dokonany już kilka miesięcy temu. Dobrze, że dostałem tylko upomnienie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ w biurze pracuję głównie na komputerach i jakiekolwiek zwarcie mogłoby doprowadzić do dużych zniszczeń. Zadzwoniłem do znajomego elektryka zapytać czy może szybko wykonać przegląd instalacji elektrycznej w warszawie. Mimo iż, elektryk mieszka na co dzień poza granicami miasta zgodził się przyjechać do mnie już następnego dnia. Czekałem na niego od samego rana. Na szczęście przyjechał dość szybko i od razu zabrał się za przegląd. Sprawdził stan bezpieczników, okablowania, gniazdek oraz przewodów do których podłączone są wszelkie sprzęty biurowe. Wyszły przy tym jakieś drobne usterki, na szczęście elektryk od razu wszystko naprawił. Zresztą było to konieczne, ponieważ inaczej nie mógłby mi podbić zaświadczenia o wykonanym przeglądzie elektrycznym. Bardzo się cieszę, że mimo zaniedbań z mojej strony instalacja elektryczna w lokalu nie wymagała żadnych większych i niespodziewanych napraw. Elektryk był bardzo fachowy i profesjonalny, więc mam pewność, że wykonał swoją pracę skrupulatnie i poprawnie. Nie muszę martwić się już o stan instalacji i ewentualne kary za niedotrzymanie terminów.

Od razu po jego wyjściu zebrałem podpisane przez niego zaświadczenia o wykonanej usłudze oraz kartę wykonania przeglądu elektronicznego i pojechałem złożyć do urzędu. W wolnej chwili wystawiłem też bardzo dobrą opinię mojemu elektrykowi na jego stronie internetowej. Napisałem, że to prawdziwy profesjonalista, który posiada wszelkie certyfikaty do przeprowadzania przeglądów instalacji elektrycznej i że bardzo fachowo podchodzi do swojej pracy.