You are currently viewing Łazienka – wanna czy prysznic?

Łazienka – wanna czy prysznic?

Podczas urządzania pomieszczenia, jakim jest łazienka, zawsze nadchodzi moment wyboru: wygodna wanna czy jednak funkcjonalny prysznic? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ jedne osoby preferują szybki orzeźwiający prysznic a inne znów zdecydowanie wolą pełną relaksu, odprężającą kąpiel w wannie. A jakby tak połączyć te dwie opcje i cieszyć się jednocześnie z wielu udogodnień?

Rodzaje baterii do wanny

baterie wannowe z deszczownicąNa rynku mnóstwo producentów przedstawia bardzo bogatą i coraz to nowszą ofertę produktów do wyposażenia naszej łazienki. Wybór będzie zależny od posiadanych możliwości metrażowych oraz indywidualnych upodobań. Dla osób niezdecydowanych pomiędzy wanną a prysznicem świetnym rozwiązaniem będą wanny z parawanem, gdzie dostępnych jest wiele modeli, które w łatwy sposób możemy dopasować do każdego rodzaju wanny oraz wystroju wnętrza. W ofercie firm możemy spotkać parawany wahadłowe, przesuwne, harmonijkowe. A ze względu na rodzaj materiału, z jakiego są wykonane, wyróżniamy: parawany szklane (mleczne, przeźroczyste, przyciemniane) lub parawany plastikowe, dostępne w różnych kolorach i wzorach. Do tego rodzaju wanny, warto dobrać baterie wannowe z deszczownicą, które montowane są na specjalnej dźwigni, dzięki której możemy swobodnie dostosować jej wysokość do naszych potrzeb. Z porównaniem do zwykłej słuchawki prysznicowej deszczownice mają wiele zalet, a m.in.: strumień wody jest bardzo szeroki, co znacznie ułatwia kąpiel i podnosi jej komfort, ciekawy wygląd podwyższa jakość wykończenia łazienki, zaletą jest również oszczędność wody, ponieważ deszczownice wyposażone są perlatory, tym samym woda jest bardziej napowietrzona, co daje wrażenie większej ilości podczas kąpieli. Najprostsze modele deszczownicy możemy kupić już w granicy od 150 złotych, ale cena wraz z jakością i dodatkowymi funkcjami w wyposażeniu, będzie znacznie rosła w górę, jednak w tym przypadku warto zainwestować w jakość.

Wiadomo, że każda kąpiel relaksuje i odpręża nasze ciało, uspokaja i koi nasze zmysły. Połączenie wanny z parawanem i odpowiednim natryskiem będzie najlepszym rozwiązaniem dla osób chcących łączyć zalety korzystania z wanny oraz prysznica. Gorąca kąpiel z elementami masażu, poprzez zastosowanie deszczownicy pozwoli nam odpocząć i przyjemnie zregenerować siły po ciężkim dniu. To, jaki rodzaj wyposażenia wybierzemy do łazienki, będzie zależało tylko od naszych osobistych preferencji.