You are currently viewing LED-owe źródła światła

LED-owe źródła światła

Na rynku dostępnych jest coraz więcej przedmiotów, które bazują na nowoczesnych technologiach. Dzięki temu są one bardziej wydajne i energooszczędne co jest sytuacją docelową. Jednym z sektorów, gdzie na przestrzeni lat zaszły duże zmiany jest z całą pewnością oświetlenie. Pojawienie się diod elektroluminescencyjnych sprawiło, że powoli zostały wycofywane tradycyjne źródła światła. Producenci opraw zaczęli stosować i wykorzystywać w projektach nowych produktów właśnie źródła z diodami zarówno zintegrowanymi jak i wymiennymi.

Zastosowanie zewnętrznych taśm z diodami

taśmy led na zewnątrzNa rynku oprócz tradycyjnych opraw dostępne są również inne rozwiązania wykorzystujące tą technologię. Niektóre z nich ze względu na swoją budowę mogą być stosowane zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz obiektów. Diody LED ze względu na wysoką sprawność nie wydzielają dużych ilości ciepła co umożliwia ich hermetyzację. Warto wspomnieć, że jednymi z najpopularniejszych produktów dostępnych na rynku są obecnie taśmy led na zewnątrz, które umożliwiają oświetlanie praktycznie dowolnej powierzchni czy przestrzeni. Dostępne są one w różnych konfiguracjach a ich najważniejszą cechą jest barwa generowanego światła. Niektóre z dostępnych rozwiązań posiadają w swojej strukturze diodę RGB co umożliwia generowanie jednej z wielu barw na podstawie mieszania cyfrowego. Dzięki temu osoba, która zainwestuje w taką taśmę może stworzyć niepowtarzalną ozdobę domu chociażby na święta. Do niektórych modeli dołączany jest dodatkowo pilot, który umożliwia zdalną regulację natężenia oświetlania czy właśnie barwy. Ważną kwestią jest również dobór odpowiedniego zasilacza. Powinien on posiadać odpowiednie napięcie wyjściowe, a także charakteryzować się zapasem jeśli chodzi o wydajność prądową.

Dodatkowo jego obudowa powinna również zapewniać odpowiednią ochronę przed kurzem czy wodą co umożliwi jego montaż na zewnątrz pomieszczenia. Niemniej często stosowane są rozwiązania, w których zasilacz jest montowany w budynku natomiast taśma jest montowana na elewacji. W sklepach stacjonarnych czy internetowych bez problemu znaleźć można różnego rodzaju zestawy, które obejmują zarówno jeden jak i drugi produkt. Dzięki temu klient nie musi zaprzątać głowy doborem odpowiedniego zasilacza. Jest to bardzo pomocne podczas kupna.