You are currently viewing Minimum formalności przy zatrudnienie Ukraińca

Minimum formalności przy zatrudnienie Ukraińca

Jeżeli nasz firma posiada braki kadrowe wśród niewykwalifikowanego personelu i nie ma na horyzoncie perspektywy znalezienie pracownika w Polsce, bądź chcemy obniżyć koszty związane z utrzymaniem pracownika to mamy kilka możliwości: albo samodzielnie przeprowadzimy rekrutację zagranicą, np. na Ukrainie, albo zlecimy wykonanie tego pojedynczego zadania, bądź operację cyklicznych zatrudnień Ukraińców zlecimy biuru pośrednictwa pracy.

Szybki i łatwy proces zatrudnienia

jak zatrudnić obcokrajowca z ukrainyCo do zasady, zatrudnienia obcokrajowca z Ukrainy nie jest kosztowne ani czasochłonne. Na pytanie, w jak zatrudnić obcokrajowca z Ukrainy, odpowiemy: łatwo. Sam proces można skrócić do ledwie kilku dni, obejmujących rozmowę z zainteresowanym pracownikiem z Ukrainy przez naszą firmę osobiście telefonicznie bądź przez agencję pracy na Ukrainie, czas do namysłu i przyjazd do Polski. Nie ponosimy żadnych kosztów wizowych. Jedyne co powinniśmy zapewnić pracownikowi to koszt dojazdu do Polski oraz miejsce noclegowe, w którym nasz pracownik będzie mieszkał docelowo, bądź miejsce noclegowe na czas, aż pracownik nie zorganizuje sobie czegoś we własnym zakresie. Bezpłatnie zalegalizujemy również pobyt naszego pracownika poprzez oświadczenie o powierzenie pracy cudzoziemcowi. Załatwimy to szybko i przez internet. Na takich zasadach zatrudnimy minimalnymi kosztami pracownika na okres 3 miesięcy, gdyż taki jest maksymalny okres bezwizowego przebywania na terenie Polski. Przed upływem trzech miesięcy powinniśmy podjąc decyzje dotyczącą tego, w jaki sposób chcemy dalej postępować z naszym pracownikiem: czy nie chcemy już z nim współpracować, czy chcemy wykorzystać przepisy i po 3 miesięcznym okresie powrotu na Ukrainę zaprosimy go ponownie na 3 miesiące? Czy też chcielibyśmy sformalizować z nim współpracę na dłuższy okres czasu? Od tej decyzji będą zależeć dalsze kroki formalne związane z legalizacją pobytu naszego pracownika w Polsce.

W porównaniu z innymi krajami trzecimi dla Polski i dla Unii Europejskiej, Ukraina, Mołdawia, Armenia, Gruzja, Białoruś i Rosja mają bardzo preferencyjne warunki legalizacji i organizacji pobytu. Dla przykładu: czas samego zalegalizowania przylotu do Polski przyszłego pracownika z Bangladeszu zajmuje około 2-3 miesięcy pełnych bardzo dużej dozy determinacji każdej ze stron.