You are currently viewing Niedrogie skutery inwalidzkie

Niedrogie skutery inwalidzkie

Proste sprzęty medyczne i pomocnicze dla osób niepełnosprawnych są najczęściej niedrogie i łatwo dostępne. Jednakże zakup wózka inwalidzkiego czy skutera, nie jest już taki prosty. Dla osób sparaliżowanych od pasa w dół lub mających spore problemy w samodzielnym poruszaniu się, takie pojazdy są niemalże niezbędne w codziennym funkcjonowaniu.

Ile kosztują skutery dla inwalidów?

tani skuter elektryczny inwalidzkiDla osób niepełnosprawnych, poruszanie się po mieście często kosztuje ich wiele wysiłku lub nawet jest niemożliwe. Poruszanie się na wózku inwalidzkim powoduje, że pokonanie krawężnika, stromego podjazdu czy schodów, jest wręcz niemożliwe. Z pewnością do przemieszczania się po mieszkaniu, z powodzeniem wystarczy aktywny wózek inwalidzki. Jednak kiedy potrzeba jest jechać za zakupy, do urzędu czy do lekarza, to lepszy będzie tani skuter elektryczny inwalidzki. Są to pojazdy w pełni dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Przede wszystkim posiadają one wygodne siedzisko z funkcją regulacji wysokości i kąta oparcia. Ma on zamontowane podłokietniki, które także może regulować oraz biodrowy pas bezpieczeństwa, chroniący przed wypadnięciem w trakcie jazdy. Skutery dla inwalidów mogą rozpędzić się do znacznie większej prędkości niż wózki elektryczne, dlatego też lepiej się sprawdzają jakoś środek transportu na dłuższe dystanse. Dzięki wbudowanemu mocnemu silnikowi i akumulatorowi, pojazd może bez konieczności ładowanie przejechać nawet czterdzieści kilometrów. Dzięki temu inwalida może za jednym razem załatwić wizytę w urzędzie, u lekarza i zrobić zakupy. Jest to bardzo wygodny środek transportu, którym można jeździć po ulicach, ponieważ posiada kompletne wyposażenie. W jego skład wchodzi oświetlenie z przodu i z tyłu, praktyczny koszyk na kierownicy, niewielki bagażnik za siedzeniem i boczne lusterka ułatwiające jazdę.

Z uwagi na cenę, niewielu inwalidów może sobie pozwolić na taki sprzęt, gdyż skuter elektryczny może kosztować nawet kilka tysięcy złotych. Jednak dla tych, którzy go zakupią, będzie on niezastąpionym towarzyszem każdej podróży. Jego zaletą są niskie koszty utrzymania, ponieważ nie wymaga on tankowania ani przeprowadzania kosztownych przeglądów technicznych. Jest niewielki, więc nie ma problemu z jego zaparkowaniem na parkingu czy pod domem.