You are currently viewing Niezależność grzewcza, czyli kominek akumulacyjny

Niezależność grzewcza, czyli kominek akumulacyjny

W dzisiejszych czasach coraz więcej z nas poszukuje alternatywnych metod ogrzewania domu. W gospodarstwie domowym warto zatroszczyć się o dodatkowe źródło centralnego ogrzewania, na wypadek, gdyby klasyczna metoda z jakiegoś powodu zawiodła. Takie zabezpieczenie pozwoli na niezależność i da poczucie bezpieczeństwa.

Wygoda palenia w kominku

kominki akumulacyjneDobrze jest, jeśli sposób, w jaki ogrzewamy dom nie jest dość zajmujący i nie wymaga od nas ciągłej uwagi. Dlatego właśnie dobrym pomysłem mogą okazać się kominki akumulacyjne. Jest to połączenie klasycznego kominka ze specjalnym wkładem kumulującym wyprodukowane podczas spalania ciepło. Dzięki tym wkładom, energia cieplna nie jest marnowana, a oddawana do otoczenia przez kolejne godziny. Nowoczesne kominki akumulacyjne, w zależności od wielkości i jakości zastosowanego wkładu akumulacyjnego, pozwalają na ogrzewanie domu bez konieczności dokładania opału nawet przez 8 godzin. Zatem wystarczy załadować kominek drewnem trzy razy na dobę, aby przez cały dzień we wnętrzu panowała pożądana temperatura. Mniej pracy, mniej opału, za to dużo ciepła, sprawia, iż ta metoda ogrzewania jest jedną z najbardziej ekonomicznych, jak również ekologicznych. Najlepsze modele kominków akumulacyjnych polecane są do domów energooszczędnych i pasywnych. Dodatkową zaletą takiego kominka jest wykluczenie efektu przegrzania zaraz po maksymalnym rozpaleniu. Dzieje się tak, ponieważ całe ciepło jest natychmiast kumulowane we wkładzie akumulacyjnym, który później stopniowo je oddaje. Dzięki temu straty ciepła są niemal zerowe. Jak zbudowany jest kominek akumulacyjny? Podstawowe elementy to wkład z paleniskiem, masa akumulacyjna, oraz obudowa. Od tego jaką masę akumulacyjną zastosujemy, będzie zależała wydajność kominka. Również w samej obudowie warto zastosować materiały o wysokiej zdolności akumulacyjnej ciepła.

Dzięki temu, że wkład akumulacyjny może być zamontowany zarówno z boku paleniska, jak i nad nim, stwarza to wiele możliwości aranżacji i dopasowania do każdego pomieszczenia. Na koniec nie zapominajmy o dodatkowym walorze palenia w kominku: jak nic innego, stwarza on niepowtarzalny klimat w pomieszczeniu.