You are currently viewing Nowoczesne klawiatury dla graczy

Nowoczesne klawiatury dla graczy

Początkujący gracze często zadowalali się dość podstawowymi modelami klawiatur, które były wygodniejsze od standardowych modeli biurowych, aczkolwiek należały do znacznie wygodniejszych. Dla weteranów gamingu były one jednak niewystarczające, dlatego każdy zaprawiony gracz wyposażał się w jeden z najbardziej zaawansowanych modeli klawiatur, posiadający wszelkie pożądane przez niego funkcje.

Zaawansowane modele klawiatur gamingowych

markowe klawiatury mechaniczneKlawiatury dla graczy posiadały bowiem bardzo wiele udogodnień, które nie były spotykane w odmianach najbardziej podstawowych, przeznaczonych do użytku domowego i biurowego. Najbardziej widoczną zaletą, jaką posiadały niemal wszystkie markowe klawiatury mechaniczne był bardzo wysoki poziom komfortu, jaki zapewniały. Klawiatury gamingowe posiadały bowiem znacznie szerszy rozstaw płyty klawiszy, pozwalając na wygodne granie osobom o dużych gabarytach, mających problemy z obsługą tradycyjnych, ciasno ustawionych klawiatur. Często spotykane podkładki pod dłonie i oparcia na palce, umieszczone na zewnętrznej części klawiatury pod przyciskiem spacji, znacznie zwiększały wygodę podczas długotrwałych sesji przy komputerze, i przydawały się zarówno graczom, jak i osobom wykorzystującym komputery w pracy zawodowej. Ich największą, a jednocześnie najbardziej rozbudowaną zaletą była możliwość sterowania dowolnym aspektem pracy komputera tylko z poziomu klawiatury. Programy sterujące umożliwiały bowiem tak zaawansowane działania jak regulację szybkości pracy procesora czy bieżące przydzielanie pamięci do aktualnie używanego procesu, ale również dość podstawowe operacje, polegające głównie na regulacji chłodzenia czy pracy oświetlenia klawiatury oraz samego komputera.

Wiele modeli przeznaczonych dla zaawansowanych użytkowników komputerów zawierało również programowalne klawisze, mogące służyć do wykonywania najróżniejszych zadań, wedle preferencji użytkownika. Owe klawisze umieszczane były poza główną płytą sterowania, tak by przypadkowe ich naciśnięcie nie było możliwe w trakcie intensywnej gry czy pracy. Podświetlenie, obecne w niemal każdym modelu klawiatury, w tym przypadku było całkowicie regulowane, umożliwiając zmianę jasności i intensywności światła, jak również i koloru podświetlenia płyty.