You are currently viewing O ważności dobrego oświetlenia w kościele

O ważności dobrego oświetlenia w kościele

Moja firma od wielu lat zajmuje się przygotowaniem wydarzeń w pięknych, polskich budynkach sakralnych. Jako jeden z niewielu krajów, możemy pochwalić się naprawdę pięknymi kościołami, w których odbywają się różne wydarzenia. Ostatnio, syn mojego pracownika poprosił mnie o niecodzienną przysługę. Planował ślub ze swoją ukochaną i musiał ozdobić kościół.

Jak ważne jest oświetlenie w kościele?

oświetlenie kościołówW mojej pracy bardzo ważne jest wyrobienie sobie kontaktów. Profesjonalne oświetlenie kościołów to przede wszystkim przygotowanie gruntu do współpracy. Często spotykam się z proboszczami i muszę ustalić, jak takie oświetlenie powinno wyglądać. Jeśli zbliża się jakieś wydarzenie, w którym biorą udział dzieci, to jest to niesamowicie istotna sprawa. Pamiątkowe zdjęcia będą przecież w kich kolekcji do końca życia. Ważne jest więc, by oświetlenie kościołów pozwalało na wykonywanie ładnych, dobrych fotografii. Zawsze staram się montować je w taki sposób, by kable nie zagrażały zgromadzonym. Jest to dosyć trudne zadanie, zwłaszcza w dużych kościołach, gdzie gniazdka są umieszczane na ścianach za ławkami. Muszę często korzystać z przedłużaczy i możliwości montażowych, których źródłem energii są baterie. Nie jest to obecnie aż tak duży problem. Doskonale pamiętam czasy, kiedy nie było jeszcze tyle dostępnych rozwiązań technicznych. Przygotowanie wtedy świątyni na uroczystość było prawdziwym wyzwaniem i trzeba było się nieźle napocić. Najważniejsze jest odpowiednie zapewnienie oświetlenia ołtarza. Jest to szczególnie ważne w uroczystościach ślubnych. Trzeba też pamiętać, że dobre oświetlenie kościołów to także cena. Nie każdy proboszcz ma możliwość zapewnienie najlepszych rozwiązań technicznych. W sytuacji ślubu, który miałem przygotować technicznie, nie było na szczęście takich problemów. Po prostu wszystkie instalacje miałem zamontować tylko na czas uroczystości, więc nie musiałem się rozliczać bezpośrednio z plebanią. Potrzebowałem jednak zgody proboszcza.

Już po pierwszej rozmowie byłem jednak przekonany, że wszystko odbędzie się w fantastyczny sposób. Dostałem zielone światło na wszystkie moje pomysły. Uroczystość przebiegła bez żadnych niespodzianek. Zdjęcia wyszły bardzo dobrze, a proboszczowi tak spodobały się moje rozwiązania techniczne, że zdobyłem kolejnego klienta.