You are currently viewing Opakowania – jak wpływają na nasze zakupy?

Opakowania – jak wpływają na nasze zakupy?

Zdecydowana większość ludzi, to typowi wzrokowcy. Kupując coś, kupują to przede wszystkim oczami. Zwracają zatem sporą uwagę na wygląd opakowań, szczególnie jeśli chodzi o kosmetyki. Kobieta, która ma do wyboru krem w ładnym opakowaniu i krem w szarym zwykłym pudełku, zdecydowanie wybierze ten w estetycznej oprawie.

Jak projektuje się opakowania?

projektowanie opakowańDlatego też gdy projektowane są opakowania, projektuje się je z konkretnym zamysłem. Skąd jednak osoba tworząca dane opakowanie może wiedzieć, czy faktycznie przyjmie się ono na rynku? Zazwyczaj projekt opakowania najpierw powstaje na papierze i sprawdza się reakcję osób mających dokonać zakupu, na jego wygląd. Czasem odbywa się to za pomocą ankiet. Konkretna ilość osób wypełnia ankiety internetowe i dostaje za to jakieś profity. Natomiast projektant może wówczas zobaczyć czy jego wizja podoba się odbiorcom czy też może powinien on wprowadzić jakieś poprawki. Tym właśnie sposobem nie na rynek nie trafiają opakowania przypadkowe. Zawsze stoi za nimi jakieś poparcie, wynik ankiety itp. Dzięki temu firmy kosmetyczne wypuszczające swoje produkty na rynek mają pewność, że ich opakowanie faktycznie jest w stanie skłonić klientki do zakupu. Obecnie takie projektowanie opakowań stanowi zatem bardzo ważną część samej sprzedaży. Jak widać estetyka ma ogromne znaczenie, szczególnie gdy mamy do czynienia z kosmetykami. I choć może nam się wydawać, że my nie dokonujemy zakupów  ten sposób, podświadomie i tak dążymy do nabycia naprawdę ładnych opakowań.

Mogłoby nam się wydawać, że to w jakim opakowaniu jest kosmetyk, nie ma większego znaczenia. W końcu najważniejsze jest to, by przede wszystkim on działał. Jednak jak się okazuje, estetyczne opakowania mają dla nas znaczenie, nawet jeśli nie zdajemy sobie z tego sprawy.