You are currently viewing Plexi jako ochrona przeciwwirusowa

Plexi jako ochrona przeciwwirusowa

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że w obecnej sytuacji, jakiej się znajdujemy, musimy w sposób wzmożony przestrzegać zasad higieny osobistej, dbać o czystość, starać się stworzyć bezpieczne środowisko dla siebie i innych. Staramy się więcej czasu spędzać w domu, nie tłoczymy się, a w miarę możliwości pracujemy zdalnie. Wszyscy znamy te realia i w miarę możliwości, stosujemy się do nich.

Płyty z pleksi jako ochrona dla pracowników

płyta pleksiPraca zdalna jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze zapewnia bezpieczeństwo pracownikom, którzy nie mają w środowisku pracy kontaktu z innymi osobami. Po drugie daje gwarancje, że ciągłość pracy zostanie zachowana. Niestety dzieje się tak, że nie w każdej firmie mamy szansę na oddelegowanie do pracy poza firmą. Jest to spore wyzwanie dla osób zarządzających danym miejscem pracy, gdyż zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom, jest kwestią priorytetową. Jakie mamy rozwiązania? Przede wszystkim maseczki ochronne, rękawiczki jednorazowe, płyny do dezynfekcji dłoni i stanowisk pracy, unikanie przemieszczania się bez potrzeby. Świetnym sposobem na ochronę pracownika jest także płyta pleksi. Bez problemu można ją zamontować pomiędzy biurkami, za ladą itp. Taka płyta pleksi stanowi ochronę dla osób, znajdujących się po obu jej stronach. Należy jednak zaznaczyć, że również trzeba ją dezynfekować środkami na bazie alkoholu, ponieważ w przeciwnym razie, płyta pleksi sama w sobie może być siedliskiem zarazków.

Jak widzimy, zastosowanie środków ochrony osobistej, może pomóc nam zabezpieczać siebie i innych przed zakażeniem wirusami. Nawet jeżeli nie możemy pracować z domu, mamy możliwość stworzenia takiego środowiska w miejscu pracy, które zminimalizuje ryzyko zachorowania. Odpowiedzialna postawa to podstawa.