You are currently viewing Po co używa się cewników przy porodzie?

Po co używa się cewników przy porodzie?

Jestem w ciąży i zbliżam się właśnie do rozwiązania. Ostatnio omawiałam z moją położną ułożony przeze mnie plan porodu. Położna ostrzegła mnie, że w mojej sytuacji i przy moich dolegliwościach całkiem możliwe, że w trakcie porodu będzie trzeba zastosować cewnik foleya. Zdziwiłam się, bo wydawało mi się, że cewnikowanie ma związek tylko z nietrzymaniem moczu.

Zastosowanie cewników foleya

cewnik foleyaPoprosiłam położną, aby rozwinęła ten temat. Dowiedziałam się od niej, że są różne rodzaje cewników medycznych, a cewnik foleya ma zastosowanie przy porodzie. Stosuje się go wtedy, kiedy szyjka macicy nie rozszerza się prawidłowo. Można go również stosować przy dolegliwościach dróg moczowych, ponieważ jego zastosowanie polega na wprowadzeniu silikonowej lub lateksowej rurki cewnika do pęcherza moczowego lub szyjki macicy. Rurka cewnika foleya zakończona jest balonikiem, który wypełnia się za pomocą soli fizjologicznej. Ten balonik przede wszystkim utrzymuje cewnik foleya w odpowiednim miejscu i sprawia, że cewnik jest stabilny nawet  podczas poruszania się i nie wypada. W przypadku porodu rozszerza on szyjkę macicy przyśpieszając przebieg porodu. Cewnik foleya jest bezpieczny, a po jego zastosowaniu nie odnotowuje się żadnych komplikacji ani dolegliwości związanych z problemami z oddawaniem moczu. Teraz byłam już spokojna.

Faktycznie okazało się, że w trakcie porodu trzeba było użyć cewnika foleya i jak się miałam okazję przekonać, faktycznie jest to w pełni bezbolesne. Zarówno podczas zakładania cewnika, jak i przy napełnianiu balonika solą fizjologiczną, nie czułam żadnych dolegliwości. Dzięki zastosowaniu cewnika przy porodzie, jego przebieg był szybki i przyjemny. Byłam bardzo zadowolona z tego, że lekarz zdecydował się użyć cewnik foleya przy porodzie.