You are currently viewing Podstawowe projekty drzwi

Podstawowe projekty drzwi

Najczęściej spotykaną wersją są drzwi jednoskrzydłowe z ruchomym skrzydłem, które są mocowane obrotowo do ościeżnicy (okładzina drzwi) za pomocą dwóch lub więcej zawiasów. Drzwi przesuwne są mocowane do ościeżnicy za pomocą szyn jezdnych, w których skrzydło drzwiowe jest zawieszone lub wsunięte i może być przesuwane na boki. Istnieje również wiele wariantów drzwi w zależności od rodzaju ruchu.

Elementy drzwi w budownictwie

drzwi wewnętrzne SiedlceW drzwiach harmonijkowych skrzydło lub skrzydła drzwiowe są podzielone na kilka części za pomocą zawiasów lub elastycznych listew, które po otwarciu rozkładają się z płaszczyzny zamknięcia. Do elementów drzwi zaliczamy m.in. skrzydło drzwiowe, ościeżnicę drzwi, nadproże i próg drzwi, ramę rolety oraz przylgę drzwi. Skrzydło drzwiowe stanowi rzeczywistą ruchomą część drzwi (takich jak m.in. drzwi wewnętrzne Siedlce). Ościeżnica drzwi tworzy trójstronną ramę wokół drzwi, z szyną (progiem) u dołu. Trzy strony (lewa i prawa, góra) są wykonane w ten sam sposób. W przypadku ram stalowych, rama jest dostarczana i montowana w jednym kawałku. Nadproże jest górną częścią ramy. Oryginalnie podtrzymuje obciążenie powierzchni ścian nad drzwiami i przenosi je na słupki podłogi. Próg drzwi to dolna część drzwi, która kiedyś była podnoszona przynajmniej z jednej strony, a teraz jest często zlicowana lub zakryta. Jednocześnie, jest przejściem między możliwie różnymi pokryciami podłogowymi w pomieszczeniach oddzielonych drzwiami. Rama rolety jest elementem niewidocznym w gotowych drzwiach. Jest ona już zainstalowana w korpusie. Za pomocą ramy żaluzjowej, która pełni również funkcję listwy tynkarskiej, można zamontować gotową podłogę dopiero po ułożeniu wykładziny podłogowej. Chroni to podłogę i skrzydło drzwi przed ewentualnymi uszkodzeniami podczas prac budowlanych. Pierwotnie ościeżnica drzwi wykonana jest z mocnego, surowego drewna, które następnie jest licowane.

Fascia to widoczne części ramki, często zaprojektowane jako panel dekoracyjny, zintegrowane z ramką. Przylgę drzwi stanowi skrzydło drzwi jednoskrzydłowych. Może być przylgowane (stopniowane) lub tępione (proste) na krawędziach. W celu uzyskania szczególnie wysokiej izolacyjności cieplnej lub dźwiękowej stosuje się podwójny lub potrójny wręg z maksymalnie czterema obwodowymi profilami uszczelniającymi.