You are currently viewing Popularne zastosowanie piłkochwytów

Popularne zastosowanie piłkochwytów

Na osiedlach zarówno w większych, jak i w mniejszych miastach, powstaje coraz więcej wysokiej jakości i bezpiecznych plany zabaw, a także małych boisk do gry w piłkę nożną, zwanych orlikami. Są to obiekty ogólnodostępne, które co jakiś czas, w niektórych miejscach, zajmują na kilka godzin szkółki piłkarskie. Dzięki takim boiskom, na których często mamy też kosz, dzieci mogą zaprzyjaźnić się ze sportem i zobaczyć, że istnieją ciekawsze rzeczy od siedzenie przed komputerem.

Piłkochwyt o ogrodzenia boiska

piłkochwytyW ostatnich latach powstał duży tren nastawiony na zdrowy styl życia. Na nowo zaczęliśmy się więcej ruszać, mniej lub bardziej intensywnie uprawiając różne rodzaje sportów. Ruch propagowany jest też wśród dzieci. Żyjemy bowiem w takich czasach, że większość najmłodszych pochłonięta jest spędzaniem czasu przed komputerem. Dlatego każda forma zachęty do wyjścia z domu jest mile widziana. Najbardziej popularną dyscypliną sportową wśród dzieci, niemal na całym świecie, jest rzecz jasna piłka nożna. Dlatego też w całej Polsce, na osiedlach, powstają tak zwane orliki, czy małe boiska do gry w piłkę nożną, z odpowiednią nawierzchnią oraz bramkami. Gdzieniegdzie, najczęściej w parkach, obok orlików możemy też znaleźć boiska przeznaczone do gry w kosza. Żeby powstało takie małe boisko, nie wystarczy położyć dobrą nawierzchnię i ustawić bramki lub kosze. Potrzebne są też tak zwane piłkochwyty, czyli siatka, która ogradza boisko. Piłkochwyty, które wykorzystuje się na małych, osiedlowych boiskach, sprzedawane są na wymiar. Ich sposób wykonania może być różny, różne mogą być łączenia i wielkości otworów siatki. Do wyboru jest również kolorystyka, chociaż najczęściej możemy spotkać zielone siatki. Piłkochwyty muszą być bardzo wytrzymałe na mocne uderzenia i trudne do zniszczenia. Ustawia się je dookoła boiska, pozostawiając jedno wejście.

W większych, ale też mniejszych miastach w krótkim czasie powstało sporo małych boisk osiedlowych. Tak zwane orliki stały sie więc doskonałą zachętą dla dzieci, żeby wyszły z domu i się trochę poruszały. Do stworzenia takiego orlika potrzebne jest odpowiednie podłoże, dobrej jakości bramki, a także take zwany piłkochwyt, czyli siatka, która zabezpiecza całe otoczenie przed uderzeniem piłki. Piłka nie wylatuje z przestrzeni boiska.