You are currently viewing Poszukujemy skutecznej ochrony przeciw pchłom

Poszukujemy skutecznej ochrony przeciw pchłom

Wielu właścicieli czworonogów uważa, że pchły są zagrożeniem sezonowym. W rzeczywistości jest to całoroczne zagrożenie dla naszych pupili. Warto dbać więc o regularne zabiegi zabezpieczające, które umożliwią uniknięcie tak uciążliwego problemu. Wiele osób zastanawia się nad tym, jak często należy odpchlić psa. Odpowiedź nie jest jednak prosta i jest uzależniona od zastosowanego preparatu.

Poszukujemy dobrego preparatu przeciw pchłom

skuteczna ochrona przeciw pchłom dla psaNa rynku znajdziemy wiele produktów, które mają za zadanie zwalczenie pcheł. Może powodować to, iż będziemy mieć wątpliwości, jaki wybór jest dla nas optymalny. Niezbędna będzie skuteczna ochrona przeciw pchłom dla psa. Pierwszym rodzajem produktów przeciw pchłom dostępnym na rynku są szampony oraz spraye. Staranne wyszorowanie czworonoga i pozbycie się owadów znajdujących w sierści może przynieść ulgę. Sam proces ten jest czasochłonny i może być skuteczny, jednak jest działaniem doraźnym. Szampony działają w momencie wcierania w sierść i nie zapewniają dalszej ochrony. Oprócz kąpieli można więc sięgnąć także po preparaty o długotrwałym działaniu, co zapewni znacznie lepszą skuteczność. Spray może być wykorzystywany bezpośrednio na skórę oraz sierść, jednak wyłącznie w sytuacji, kiedy jest to produkt dedykowany zwierzętom. Nie należy używać do spryskiwania środków do zwalczania pcheł w pomieszczeniach. Kolejnym produktem są tabletki, które działają poprzez krwioobieg. Oznacza to, iż pchły muszą ukąsić czworonoga i dopiero wtedy substancja czynna preparatu przeniesie się z krwią. Kolejnym rodzajem są preparaty przeciwpchelne w rodzaju spot-on. Są one wygodne w aplikacji oraz wystarczy je nanieść na kark zwierzęcia. Zapewnia to ochronę przeciw pchłom do czterech tygodni. Na rynku dostępne są także obroże przeciwpchelne, które różnią się zakresem oraz czasem ochrony, dlatego w czasie zakupu warto sprawdzać parametry.

Korzystając ze środków przeciwpchelnych u zwierzaków chroni się zarówno zwierzę, jak i nasz dom. Aby pozbyć się ich z domu na stałe, należy regularnie stosować środki przeciwpchelne u domowych zwierzaków, czyścić regularnie posłania, a także używać środków do zwalczania pcheł w pomieszczeniach. Jest to ważne nawet w przypadku, kiedy zwierzęta są odpchlone, gdyż pchły wciąż mogą wędrować po pomieszczeniach.