You are currently viewing Pożyteczne gry logopedyczne

Pożyteczne gry logopedyczne

Wady wymowy u dzieci występują dość często, jednak dziś mamy na tyle dobrze, że chociaż częstotliwość występowania wad wymowy jest równie duża co niegdyś, to wiemy jak skutecznie  je eliminować za pomocą wytrwałych ćwiczeń. Logopeda to osoba, którą znajdziemy dziś w każdej szkole. Po rozpoznaniu wad wymowy u dzieci, logopeda podczas zajęć stara się je eliminować. Jednak sporadyczne wizyty u logopedy mogą nie wystarczyć dlatego dobrym rozwiązaniem są gry logopedyczne, w które rodzice mogą grać razem z dziećmi.

Przykłady ciekawych gier logopedycznych

gry logopedycznePrzykładów gier logopedycznych jest wiele. Jeśli więc szukamy takowych znajdziemy je oczywiście w Internecie. Dla pewności można skonsultować je z logopedą, który zaleci nam je lub też odradzi. Gry logopedyczne na pewno wspomogą terapię prowadzoną przez specjalistę, a na pewno nie zaszkodzą. Jakie gry wybierać? Przede wszystkim muszą one zaciekawić dzieci, zaangażować je do zabawy a co za tym idzie do pracy nad swoją wymową. Przykłady gier, które możemy zrobić sami znajdziemy w Internecie lub w specjalnych książkach. Tego rodzaju gry są oczywiście także wydawane, podobnie jak gry planszowe czy kolorowanki. Znajdziemy je więc w sklepach stacjonarnych lub  tych online. Wbrew pozorom, wybór jest naprawdę spory. Musimy oczywiście liczyć się z faktem, że zapłacimy za nie odrobinę więcej, niż wyniesie nas druk darmowych gier. Jeśli natomiast nasze dziecko lubi spędzać czas przed komputerem to skorzystajmy z tego.  W Internecie znajdziemy wiele gier logopedycznych online, które na pewno będą dobrą i ciekawą alternatywą dla ksiażkowych gier. Dla zróżnicowania możemy stosować je wymiennie. Na pewno nie zaszkodzą a mogą bardzo pomóc naszemu dziecku w wyelinowaniu wady wymowy i nauczeniu się poprawnej wymowy. Dla pożądanych efektów najlepiej ćwiczyć z dzieckiem codziennie, by uzyskać oczekiwane rezultaty.

Mimo tego, że wady wymowy są dość powszechne u dzieci, to nieleczone mogą w wieku dorosłym sprawić wiele kłopotu. Przyczyniają się one do braku pewności siebie, problemów z asertywnością i być może zdobyciem pracy w dorosłym życiu. Dlatego, aby temu zapobiec trzeba zrobić wszystko, by dziecko pozbyło się wady, na przykład poprzez gry logopedyczne, które obok zajęć z logopedą na pewno pomogą.