You are currently viewing Pracownicy z Ukrainy

Pracownicy z Ukrainy

W naszym kraju coraz lepiej się dzieje, ludzie maja coraz więcej pieniędzy i coraz większe oczekiwania względem pracy. Bezrobocie jest bardzo niskie, tak niskie nie było od dawna, dlatego obecnie rynek pracy jest rynkiem pracownika, a nie pracodawcy. Coraz trudniej jest znaleźć dobrego pracownika, szczególnie na stanowiska niższe. coraz trudniej jest znaleźć pracowników do pracy fizycznej. Z tego względu pracodawcy muszą szukać pomocy w znalezieniu ludzi do pracy.

Solidni pracownicy z Ukrainy

leasing pracowników z ukrainy dka firmNa szczęście do Polski przyjeżdża wielu chętnych do pracy i bardzo pracowitych obywateli Ukrainy. Znajdują oni zajęcie w przeróżnych firmach, na przeróżnych stanowiskach, poczynając od stanowisk najniższych, na wysokich menedżerskich stanowiskach kończąc. Jednak mimo tego, że na ulicy coraz częściej słyszymy język rosyjski lub ukraiński, wielu pracownikom cały czas trudno jest znaleźć odpowiednich pracowników do pracy. Dla takich właśnie firm powstały agencje pośrednictwa pracy, które pomagają w znalezienie odpowiednich do pracy pracowników. Coraz bardziej popularny staje się leasing pracowników z Ukrainy dla firm. Takie rozwiązanie jest dla pracodawców bardzo wygodne, czasem, potrzebują oni na przykład pracowników czasowo, nie opłaca im się zatrudniać ich na etat, a taka firma pośrednictwa bez problemu może takiego pracownika „wypożyczyć”. Poza tym wszelkie kwestie formalne bierze ona na siebie – pracownik taki ma podpisaną umowę z firmą pośrednictwa, a nie z pracodawcą, u którego świadczy pracę. Jest to rozwiązanie o wiele wygodniejsze dla pracodawcy, który dzięki temu ma wiele formalności z głowy, a poza tym nie musi się martwić, co zrobić z pracownikiem, kiedy zabraknie dla niego pracy. Z tych wszystkich względów bardzo wielu pracodawców decyduje się na skorzystanie z tego typu firm pośrednictwa pracy.

Coraz więcej firm poszukuje pracowników z Ukrainy, którzy są bardzo solidnymi pracownikami i niejednokrotnie starają się bardziej od Polaków, którzy nierzadko w ogóle nie przyjęliby pracy, którą obywatel Ukrainy z chęcią weźmie. Ponieważ jest takie zapotrzebowanie na pracowników z Ukrainy, pojawia się coraz więcej firm pośredniczących w ich zatrudnieniu, co może być rozwiązaniem bardzo wygodnym i nierzadko korzystnym finansowo.