You are currently viewing Profesjonalny samochód sterowany radiem

Profesjonalny samochód sterowany radiem

Niektóre rzeczy są dla jednych zwykłą zabawą, a dla innych to całe życie. Dobrym przykładem tego są samochody sterowane radiem. Jedni powiedzą, że to przecież zwykła zabawka dla dzieci, a inni z tymi zabawkami przemierzają świat aby rywalizować z innymi w profesjonalnych zawodach. Samochody które biorą udział w takich zawodach bardziej przypominają prawdziwe, niż zabawki którymi bawią się mali chłopcy. Właściciele takich pojazdów inwestują duże pieniądze, aby móc rywalizować na równi z innymi zawodnikami.

Spersonalizowany samochód zdalnie sterowany

profesjonalne samochody rcZawodnicy biorący udział w profesjonalnych zawodach ustawiają swoje modele samochodów pod siebie. Tak samo jak kierowcy rajdowi zmieniają specyfikacje swoich rajdówek, tak aby móc wycisnąć z danego samochodu jak najwięcej, tak samo jest tutaj. Budując profesjonalne samochody rc musimy pamiętać o wielu rzeczach, chociażby takich jak prawa fizyki. Wybierając zawieszenie musimy dobrać je tak, aby spełniało ono swoją funkcję na torze, na którym zamierzamy się ścigać. Inne zawieszenie wybierzemy na tory piaszczyste, inne na trawiaste, a jeszcze inne na tor asfaltowy. Ważny jest także silnik, który będzie wprawiać w ruch nasz model. Wyróżnić możemy dwa rodzaje silników, a mianowicie silniki spalinowe i silniki elektryczne. Dokonując tego wyboru należy pamiętać o tym, że jeśli wybierzemy silnik elektryczny, to będzie ścigać się z zawodnikami, którzy także wybrali silniki elektryczne. Mamy tutaj podział na klasy, samochody elektryczne ścigają się z elektrycznymi, a spalinowe ze spalinowymi. Kolejnym ważnym elementem modelu rc jest jego akumulator, musi on być możliwie wydajny, a jednocześnie jak najlżejszy. Wielu zawodników kupuje kilka akumulatorów i w momencie, gdy jeden z nich się rozładuje, to zakładają następny.

Jeśli chcemy brać udział w profesjonalnych zawodach, to musimy przygotować się na wydatek rzędu kilku tysięcy złotych. Jest to dość drogi sport. Można go porównać do każdego innego sportu motorowego, gdzie jak wiadomo kierowca jest bardzo ważny, ale nawet najlepszy kierowca nie zdziała cudów, jeśli jego sprzęt będzie znacznie odstawać od czołówki. W dobie internetu mamy tą wygodę, że wszystkie części potrzebne do złożenia profesjonalnego modelu rc możemy kupić przez internet.