You are currently viewing Regularny nordic walking

Regularny nordic walking

Ludzie mają różne sposoby na to, aby zadbać o ruch każdego dnia. Wiadomo, wszystko zależne jest od kondycji oraz naszych możliwości. Dla starszych osób coraz częściej polecany jest nordic walking. Z pewnością taka forma aktywności jest zadowalająca. Trzeba jednak zaopatrzyć się w dobre końcówki do kijków. Jakie sprawdzą się najlepiej?

Końcówki do kijków nordic walking

końcówki do nordic walkingAktywność fizyczna wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, jak i sylwetkę. Oczywiście, każdy ma prawo samodzielnie wybrać sobie sport czy ćwiczenia. Niemniej jednak, często preferowany jest nordic walking, ponieważ nie wymaga specjalnych umiejętności i jest wskazany nawet dla starszych osób. Należy wówczas zakupić sobie dobre kijki oraz końcówki do nordic walking. Jakie? Przy twardych nawierzchniach polecane są gumowe nakładki, które idealnie się sprawdzają. Z kolei przy miękkich podłożach, zaleca się zakup metalowych końcówek, które ułatwiają poruszanie się. Trzeba wiedzieć, że mamy do wyboru uniwersalne buciki do nordic walking oraz z nakładką. Pierwsze nadają się na wszystkie trasy, a ich wymiana jest naprawdę prosta. Natomiast końcówki z nakładką wymagają każdorazowego założenia. Wybór jest oczywiście kwestią indywidualną. Im częściej decydujemy się na nordic walking, tym lepiej sprawdzą się końcówki uniwersalne. Pamiętajmy jednak, że zakup końcówek do kijków jest po prostu niezbędny. Bowiem zapewniają one lepszą przyczepność do podłoża i zapobiegają ślizganiu się.

Sport jest ważną częścią naszego życia. W ostatnim czasie mnóstwo osób decyduje się na nordic walking. Dotyczy to w szczególności starszych osób, które na co dzień mają sporo wolnego czasu. Najważniejsze, aby zakupić sobie dobre kijki oraz końcówki. Najlepiej postawić na uniwersalne, które są bardzo praktyczne i funkcjonalne.