You are currently viewing Rekrutowanie pracowników z Azji

Rekrutowanie pracowników z Azji

Jeszcze nie tak dawno temu z pracą w Polsce było naprawdę kiepsko. Musieliśmy się niekiedy naprawdę bardzo starać by zyskać pewną posadę. Często bywało tak, że najlepsze wakaty były bardzo szybko obsadzane. Wówczas pracodawcy mogli przebierać w pracownikach ponieważ chętnych do pracy były tysiące. Jednak zmieniło się to wtedy gdy dla Polaków otworzył się rynek pracy za granicą. Od tego momentu całe mnóstwo cennych pracowników wyjechało do pracy do innych europejskich krajów.

Skuteczne zatrudnianie obcokrajowców

rekrutacja pracowników zza wschodniej granicyProblem z kapitałem w postaci pracowników zaczął się w Polsce już kilkanaście lat temu. Początkowo nasi rodacy wyjeżdżali za granicę głównie do pracy sezonowej w czasie wakacji. Z biegiem czasu zaczęto oferować im o wiele większe zarobki oraz pracę na lepszym stanowisku. W Polsce o tak dobrych warunkach pracy można było jedynie pomarzyć. Jednak co z firmami, które zostały w kraju i ich właściciel nie chce ogłaszać upadłości? Otóż konieczne bywa posilanie się zatrudnianiem pracowników spoza granic naszego kraju. Rekrutacja pracowników zza wschodniej granicy jest naprawdę dość popularną praktyką. W szczególności dobrze dostrzec to możemy na przykładzie firm budowlanych. To właśnie w takich firmach pracuje najwięcej osób z Ukrainy, Białorusi czy Mołdawii. Niemniej jednak często również i te osoby są zachęcane przez pracodawców z Niemiec, Holandii czy Belgii. W związku z tym bywa koniecznością sięganie po pracowników z krajów azjatyckich. Do naszego kraju bardzo chętnie przyjeżdżają osoby z Indii, Nepalu czy Bangladeszu. Tacy pracownicy niekiedy stanowią nawet filar całej firmy. Głównie do naszego kraju trafiają osoby podejmujące proste prace fizyczne. Są to często pracownicy produkcji, rolnicy czy też budowlańcy. Niemniej jednak zdarza się również, że agencje rekrutacyjne są w stanie sprowadzić do Polski osoby o wiele większych umiejętnościach. Przykładowo z Nepalu często do Polski trafiają spawacze.

Na dzień dzisiejszy w naszym kraju działają setki agencji rekrutacyjnych, które zajmują się pozyskiwaniem pracowników z Azji. Pracownicy ci często wiążą z naszym krajem bardzo poważne plany. Najczęściej nie przyjeżdżają oni do Polski jedynie na jakiś czas. W takich pracowników naprawdę więc warto zainwestować bo możemy mieć z nich sporą korzyść.