You are currently viewing Skuteczna izolacja na taras

Skuteczna izolacja na taras

Balkon czy taras to miejsca o szczególnej specyfice, które narażone są na szereg niekorzystnych warunków atmosferycznych, zarówno zimą, jak i latem. Powierzchnia balkonu i tarasu bardzo mocno nagrzewa się pod wpływem promieni słonecznych, przez co jej temperatura wzrasta do kilkudziesięciu stopni Celsjusza. Zimą natomiast temperatura posadzki może spaść nawet do minus 20 stopni. Największym jednak problemem może okazać się wilgoć i woda wnikająca do wnętrza betonowej konstrukcji.

Taras i balkon zabezpieczone przed wodą

najlepsza hydroizolacja tarasuSkuteczne zabezpieczenie betonowej płyty tarasu lub balkonu będzie miało decydujący wpływ na jego użyteczność i trwałość. Jeśli izolacja od wody nie będzie wystarczająca, ta zacznie wnikać w beton i pod wpływem ujemnych temperatur niszczyć jego strukturę i powodować jego kruszenie, a także korozję zbrojenia. Sama posadzka z płytek ceramicznych nie jest wystarczającym zabezpieczeniem przed wodą i wilgocią, ponieważ prędzej czy później pojawią się miejscowe ubytki, a nawet niewielkie nieszczelności będą miały destrukcyjny wpływ na całą konstrukcję. Najlepsza hydroizolacja tarasu musi być zatem przede wszystkim szczelna w najdrobniejszych szczegółach. Newralgicznym miejscem wykonania hydroizolacji są miejsca łączenia się podłogi tarasu ze ścianami budynku. Tam konieczne jest zastosowanie specjalnych taśm uszczelniających, które wkleja się za pomocą szlamów. Najlepsza hydroizolacja tarasu wykonywana jest najczęściej ze szlamów mineralnych. Po nałożeniu dwóch warstw szlamu tworzą one superszczelną barierę dla wody, z drugiej zaś strony tak wykonana powłoka jest wystarczająco elastyczna, aby przenosić napięcia. Elastyczność i możliwość tworzenia mostków na ewentualnych rysach jest bardzo istotną zaletą szlamów uszczelniających. Szlamy dostępne są w wersji jedno lub dwuskładnikowej. Jednoskładnikowe wystarczy zmieszać z wodą, dwuskładnikowe mieszamy ze sobą w określonych proporcjach. Tak przygotowaną masę nakładamy na powierzchnię tarasu najpierw równolegle, później prostopadle do ściany, lub odwrotnie. Po kilkunastu godzinach powierzchnia jest gotowa do ostatecznego wykończenia okładziną.

Jako okładzinę na tarasy i balkony stosuje się najczęściej płytki ceramiczne. Warto zwrócić uwagę, że im ciemniejszy kolor okładziny, tym bardziej będzie się nagrzewała od słońca, starajmy się zatem wybierać jaśniejsze barwy. Jako okładzinę, a jednocześnie bardzo skuteczną hydroizolację stosowane są także nowoczesne żywice poliuretanowe, które poprzez zastosowanie dekoracyjnego kruszywa lub płatków stają się bardzo eleganckim elementem wykończenia.