You are currently viewing Sprawdzona mąka bezglutenowa

Sprawdzona mąka bezglutenowa

Dieta bezglutenowa zyskuje coraz większą popularność. Na tego typu dietę przechodzą przede wszystkim osoby chore na celiakię i takie z nietolerancją glutenu. Produkty zawierające gluten szkodzą takim osobom i powodują różnego rodzaju działania niepożądane, na przykład bóle brzucha. Dieta bezglutenowa może pomóc w pozbyciu się uciążliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dobra mąka bezglutenowa

mąka bezglutenowaDieta pozbawiona glutenu może wydać się skomplikowana i trudna dla osób, które nie miały nigdy z nią do czynienia. Gluten znajduje się w większość produktów więc unikanie go nie jest łatwe. Czasami produkty, które wydają się z pozoru bezglutenowe, mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Znakiem świadczącym o tym, że produkt na pewno jest bezglutenowy jest znak przekreślonego kłosa. Wybierając produkty z tym znakiem można mieć pewność, że dany produkt nie zawiera glutenu. Gluten jest to mieszanina białek zawartych w niektórych zbożach, znajduje się on szczególnie w pszenicy. Dlatego osoby będące na diecie bezglutenowej muszą wystrzegać się produktów stworzonych z pszenicy. Pieczywo, ciasta i słodycze najczęściej zawierają w swoim składzie pszenicę. Jednak zakup bezglutenowego pieczywa nie jest trudny, takie pieczywo znajduje się w wielu sklepach. Tradycyjną mąkę pszenną może zastąpić mąka bezglutenowa, na przykład mąka kukurydziana, mąka ryżowa, mąka jaglana czy mąka owsiana. Z takich mąk można upiec samodzielnie chleb lub ciasto, które będą równie smaczne co wypieki zawierające w swoim składzie gluten. Na diecie bezglutenowej można śmiało sięgać po ryż, owoce, warzywa, kaszę jaglaną, kaszę kukurydzianą czy kaszę gryczaną. Bezglutenowych produktów jest naprawdę wiele. Dieta bezglutenowa może być tak samo ciekawa oraz smaczna, co dieta tradycyjna, w której nie eliminuje się glutenu z posiłków.

Odżywianie ma wpływ na zdrowie, dlatego warto wybierać produkty zdrowe i nieprzetworzone oraz często jeść warzywa i owoce. Coraz więcej osób zamienia dietę tradycyjną na dietę bezglutenową, dietę wegańską czy wegetariańską. W restauracjach również coraz częściej można znaleźć w menu potrawy, które będą przeznaczone dla osób będących na różnego rodzaju dietach. Dieta bezglutenowa może być tak samo smaczna, jak dieta tradycyjna.