You are currently viewing Sufity podświetlane led to absolutny hit

Sufity podświetlane led to absolutny hit

W branżach remontowej, budowlanej i w projektowaniu wnętrz specjaliści dwoją się i troją w wymyślaniu zupełnie nowych i oryginalnych rozwiązań. To nie jest wcale łatwe, bo wymyślić w dzisiejszych czasach coś zupełnie nowego i oryginalnego graniczy z cudem. Na pewno jedną z absolutnych nowości w zakresie wykańczania wnętrz są świecące sufity. Przy czym nie chodzi o zamontowanie klinkieru albo żyrandola. Chodzi o podświetlanie sufitów diodami LED.

W jakiej technologi robi się sufity podświetlane?

sufit podświetlany ledWchodząc do czyjegoś domu i widząc ciekawą aranżację sufitu z podświetleniem święcącym w różnych kolorach można naprawdę z wrażenia złapać się za głowę. Taka aranżacja to dzisiaj prawdziwy hit. A kiedy jeszcze do tego okazuje się, że kolorami podświetlenia możne sterować za pomocą pilota to ma się wrażenie, że to jakaś niesamowita technologia. Tak właśnie działa na gości pomieszczenie, w którym zrobiony jest sufit podświetlany LED. Możemy od razu wyjaśnić, że zrobienie takiego sufitu możliwe jest w każdym domu i jest to bardzo standardowy sposób na ładne wnętrze. Chcąc uzyskać taki efekt można zrobić sufit napinany albo sufit z płyt kartonowo-gipsowych. Sufit napinany to nic innego jak specjalna folia rozciągnięta pod sufitem. Między murowanym sufitem a folią, którą się pod nim rozciąga, można umieścić cały zestaw diod ledowych. Najlepiej jeśli da się do takiej instalacji doprowadzić prąd, żeby diody miały zasilanie elektryczne z gniazdka a nie z baterii. Można też wykończyć sufit z użyciem wspomnianych płyt kartonowo-gipsowych. Wówczas bo bokach można poprowadzić ozdobne wykończenia i zamontować do nich paski ledowe. Takie paski można kupić w każdym sklepie z elektroniką. Paski można połączyć w jedną całość i skonfigurować z jednym pilotem, którym będzie można bezprzewodowo sterować kolorami podświetlenia.

Firmy remontowe oferują wykonanie sufitów podświetlanych. Nie jest to przyjemność, która należy do najtańszych, ale efekt jest po prostu piorunujący. Przełączanie kolorów podświetlanego sufitu to przyjemne zajęcie, którym można sobie urozmaicić oglądanie telewizora. Pisząc jednak zupełnie poważnie to diody LED mogą się świecić praktycznie bez przerwy, bo pobierają one minimalną ilość energii elektrycznej. Nie trzeba się przejmować rachunkami za prąd.