You are currently viewing System monitorowania o dużej rozdzielczości

System monitorowania o dużej rozdzielczości

Sprzęt do systemów monitorowania był ciągle ulepszany, w miarę wprowadzania na rynek nowych technologii. Podczas gdy stare systemy monitorowania wizyjnego w dalszym ciągu znajdowały zastosowanie, głównie w miejscach gdzie nie wymagany był ciągły dozór i najlepsza jakość obrazu, na obiektach objętych obowiązkową ochroną były najczęściej wymieniane natychmiast, gdy zaszła taka możliwość.

Monitoring wizyjny o najwyższej rozdzielczości

monitoring ahdDobra jakość obrazu i szybkie działanie urządzeń było przede wszystkim potrzebne operatorom, którzy monitorowali obiekt, czy to ze stacji monitorowania, czy ze stanowiska ustawionego na terenie obiektu. Słabsze system znacznie obniżały skuteczność pracy, często prowadząc do sytuacji problemowych i pomyłek, które nie były dopuszczalne w wielu sytuacjach. Najczęściej na takich obiektach był więc stosowany monitoring ahd, o zwiększonej rozdzielczości obrazu, a tym samym o znacznie lepszej jakości. System monitorowania o tak dużych rozdzielczościach wymagał zastosowania najlepszych urządzeń obserwacyjnych, gdyż kamery o przeciętnej rozdzielczości obrazu nie współpracowały z tego rodzaju systemami, jak również potrzebowały bardzo dużej pojemności pamięci rejestratorów, gdyż dane z urządzeń monitorowania zajmowały nierzadko trzykrotnie więcej miejsca na nośnikach, niż miało to miejsce w przypadku systemów o mniejszej jakości. Po zastosowaniu urządzeń o najlepszej jakości, system ten umożliwiał obserwację w czasie rzeczywistym w niespotykanej do tej pory jakości obrazu, zarówno w trybie standardowym jak i podczas zbliżenia, a nawet urządzenia które nie posiadały możliwości przybliżania obrazu umożliwiały cyfrowe powiększenie oglądanego materiału, z równie dobrą jakością, choć mniejszym zasięgiem zbliżenia.

Również same nagrania posiadały tą samą jakość co obraz odbierany w czasie rzeczywistym, będąc znacznie przydatniejszymi podczas rozwiązywania sytuacji powstałych na terenie obiektu, ale również w trakcie postępowania z udziałem policji. System wysokiej rozdzielczości posiadał również ogromną ilość funkcji poprawiających płynność działania urządzeń, takich jak filtry obrazu, na bieżąco eliminujące załamania podczas szybkiego ruchu urządzenia, czy dynamiczną zmianę jasności obrazu w trybie nocnym.