You are currently viewing Terapia uzależnień na oddziale

Terapia uzależnień na oddziale

Nasz kraj, niestety, zajmuje niechlubne, dość wysokie miejsce, jeśli chodzi o uzależnienia. Przodujemy zwłaszcza w uzależnieniu od alkoholu. Trudność ta jest dla wielu niemal niemożliwa do pokonania samodzielnie. Nie jest dziwi zatem to, że w każdym, nawet niewielkim miasteczku, ma gabinet jakiś psycholog, który uzależnieniami się zajmuje. Jednak najlepszą skutecznością mogą pochwalić się oddziały odwykowe. To właśnie na nich walczy o swoje przyszłe życie, o powrót do normalności, wiele tysięcy osób.

Skuteczna terapia uzależnień na Śląsku

leczenie uzależnień śląskieA to właśnie skuteczność gra olbrzymią rolę, jeśli chodzi o uzależnienia. Bardzo łatwo do nich wrócić, zatem leczenie musi być kompleksowe, nie tylko sprawić, że człowiek wyjdzie z nałogu, ale i nauczyć go metod radzenia sobie w świecie, który przecież dla niego – uzależnionego – mógł być przez wiele lat obcy – świata normalności. Jeśli chodzi o leczenie uzależnień śląskie na swoim terenie ma wiele ciekawych placówek. Warto jednak na dłużej zastanowić się nad tym najlepszym dla mnóstwa osób rozwiązaniem, jakim są oddziały – czy to dzienne, czy zamknięte. Oddziały takie pochwalić się mogą najwyższą skutecznością w leczeniu uzależnień, ale to właśnie dlatego, że nie tylko sprawiają, że osoba uzależniona przestaje na czas leczenia brać używkę, ale także dlatego, że kształtują pewne, funkcjonalne postawy społeczne. Na oddziałach takich znaleźć można przyjaciół, którzy przeszli te same problemy, którzy rozumieją wszystkie stany, przez które trzeba przejść – napady furii, płaczu, stresu czy nagłej senności nie będą dla nich dziwne, czy niepokojące. Wraz z innymi pacjentami, osoba uzależniona wraca do społeczeństwa, czuje się częścią jakiejś szerszej grupy i zaczyna rozumieć, że wcale nie jest słaba, a po prostu się pogubiła. To olbrzymia siła takich oddziałów, gdzie po prostu z innymi ludźmi trzeba przebywać, często po latach izolowania się od nich i cięcia kolejnych więzi, tracenia kolejnych bliskich osób. Przez to, że osoba uzależniona odzyskuje własną samoocenę, wartość w swoich własnych oczach, jest w stanie i po wyjściu z oddziału walczyć z nałogiem.

Trudno jednoznacznie stwierdzić, jaki model leczenie będzie najlepszy dla dosłownie każdego. Nie ulega jednak wątpliwości, że to oddziały są tymi najbardziej skutecznymi statystycznie i to na nie kieruje się większość przypadków uzależnionych. Dają one możliwość nie tylko korzystania z pomocy psychologicznej czy poczucia bezpieczeństwa przez kontrolę zewnętrzną, ale także – tworzenie społeczności.