You are currently viewing Turystyka w Kudowie Zdrój

Turystyka w Kudowie Zdrój

Bardzo często wyjeżdżamy ze znajomymi z pracy na ciekawe wyjazdy tematyczne, czy też w piękne zazwyczaj polskie miejsca. Wybieramy takie, które oferuje nam bogate łono natury, tak aby jak najbardziej odetchnąć od miejskiej dżungli jaką mamy na co dzień – a że mieszkamy w bardzo dużym mieście, jakim niewątpliwie jest Kraków, potrzebujemy czegoś naprawdę ekstra, żeby to wszystko dobrze zbalansować. Przeważnie wybieramy terminy grubo po sezonie, z racji tego, iż chcemy w spokoju wypoczywać. Zdecydowanie jest to lepsze, niż wakacje w sezonie w milion osób obok siebie.

Jak znaleźć ciekawe turystyczne oferty w Kudowie Zdój

ciekawe atrakcje turystyczne - kudowa zdrójW tym roku strasznie późno zdecydowaliśmy się na nasz wspólny nieco trekkingowy wyjazd. Z tego też powodu nie mieliśmy żadnych pomysłów, ani też preferencji odnośnie miejsca, do którego chcemy trafić. Jest nas spora grupka osób a wybór powinien być jednomyślny. Poszperaliśmy w internecie i wśród opinii znajomych i nasz wybór padł na pewne raczej mało dla nas znane miejsce. Dlatego też pierwsze co uczyniliśmy po wyborze to wpisanie w największą znaną nam i najpopularniejszą wyszukiwarkę internetową następującej frazy – ciekawe atrakcje turystyczne – kudowa zdrój. Wyników było naprawdę mnóstwo, a miejsca wręcz bajkowe. Najbardziej zauroczył nas – Szczeliniec Wielki, Błędne Skały, Park Zdrojowy, Park Narodowy Gór Stołowych i Góry Stołowe same w sobie, ciekawe muzeum zabawek (to dla najmłodszych uczestników), skansen w Pstraznej. Super ciekawa wydawała się popularna Kaplica Czaszek. Ponadto zainteresowały nas jeszcze – Ogrody Muzyczne, Szlak Ginących Zawodów, Ścieżka Skalnej Rzeźby i obowiązkowo Punkt Widokowy Skalne Czasze. Jest tam poważnie mnóstwo atrakcji kolejna, na które się szykowaliśmy to – Wiadukt Kolejowy w Lewinie Kłodzkim z racji tego, iż kilkoro z nas jest pasjonatami architektury. Kolejną sprawą dla młodszego zespołu był Park Linowy W Parku rozrywki, czy też Aqua Park Wodny Świat. Dla dzieciaków również ciekawą propozycją wydawał się Park Leśny Lud. Do zwiedzania były także budynki jak Zabytkowa Dzwonnica czy Ratusz.

Pojechaliśmy i byliśmy zachwycenie naszą wycieczką, generalnie nie starczyło nam czasu na zwiedzanie wszystkiego. Będziemy musieli tam jeszcze wrócić. Zrobiliśmy miliony pięknych zdjęć, dzięki tym malowniczym górom.