You are currently viewing Właściwości płyt włókno cementowych

Właściwości płyt włókno cementowych

Elewacje włóknocementowe zyskują coraz większą popularność w na całym świecie. Zaletą płyt, z których jest ona wykonana z pewnością jest wysoka wytrzymałość oraz trwałość porównywalna do betonu. Nie jest ona jednak tak surowa, jak czysty beton, deski elewacyjne do złudzenia przypominają bowiem miękkie drewno. Sam montaż nie jest skomplikowany, warto jednak trzymać się zasad narzuconych przez producenta.

Montaż płyt włóknocementowych na elewacji

elewacje z płyt włókno cementowychDeski elewacyjne z włóknocementu powstają po zmieszaniu cementu z plastyfikatorami, włóknami celulozowymi oraz wodą. Po uzyskaniu homogenicznej masy, formowane są płaskie paski betonu w kształcie prostokątów. Po wyschnięciu paski te wycinane są na odcinki o równej długości, do złudzenia przypominające zwykłe drewniane deski. Wstępnie przez kilka godzin utwardzane są przy użyciu pary wodnej, by następnie na kilka dni pozostawić je do samoistnego, całkowitego związania betonu. Zwykle, aby płyty te jak najbardziej odwzorowywały zwykłe deski, odciska się na nich wzór imitujący strukturę drewna. Na ich spodnią warstwę nakładany jest dodatkowo środek hydrofobowy, którego zadaniem jest zabezpieczenie powierzchni przed wilgocią. Same płyty ze względu na dodatek włókien są niezwykle elastyczne, należy więc uważać zarówno przy transporcie jak i montażu, aby się nie wygięły. Jeśli chodzi o elewacje z płyt włókno cementowych zapewniają one nie tylko nowoczesne oraz estetyczne wykończenie, ale także stanowią doskonałą ochronę przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, zanieczyszczeniami oraz niezwykle kłopotliwym porastaniem mchem.

Płyty włóknocementowe mocowane są do profilu aluminiowego za pomocą odpowiedniego żłobienia, które zapewnia stabilność, w każdych możliwych warunkach pogodowych. Zwykle najwygodniejszym rozwiązaniem jest zamówienie płyt pod własny wymiar, możemy je jednak również przyciąć samodzielnie przy użyciu zwykłych narzędzi budowlanych.