You are currently viewing Wybieramy polską porcelanę z Chodzieży

Wybieramy polską porcelanę z Chodzieży

Fabryka porcelany w Chodzieży ma ponad dwustuletnią tradycję i wypracowaną renomę. Firma na samym początku zajmowała się wyrobami z fajansu. Dopiero później postawiono na wytwarzanie naczyń z porcelany. Jest to bez wątpienia polska firma z tradycjami w wyrobie porcelanowych naczyń i zestawów stołowych. Modeli oraz serwisów jest naprawdę wiele, więc zawsze uda nam się dostać zestaw, który będzie elegancko prezentował się na naszym stole.

Chodzież najstarszą polską fabryką porcelany

porcelana chodzieżChyba nie ma osoby, która nie znałaby polskiej fabryki porcelany w Chodzieży. Jej produkcja się go jeszcze początków dziewiętnastego wieku. Od tej pory różne kolekcje gościły w naszych domach. Warto mieć na uwadze okoliczność, iż takie produkty, jak porcelana Chodzież dziś znów jest jedną z najczęściej wybieranych marek i to nie tylko w Polsce. Kiedyś zajmowano się również produkcją wyrobów wykonanych z fajansu, później całą produkcja i zdobnictwo skupiły się na wyrobach porcelanowych. Porcelana z Chodzieży to nie tylko eleganckie serwisy stołowe składające się z kilkunastu części dla kilku lub kilkunastu osób, w zależności od tego, na jaki zestaw się zdecydujemy. Chodzież to też eleganckie serwisy do kawy i herbaty, z których pić kawę będą wraz z nami nasi goście. Obecnie produkcja skierowana jest na tworzenie kolekcji kubków i filiżanek, z których możemy pić kawę w pracy, czy domu. Wszystkie modele są bardzo eleganckie. Dominuje w nich zawsze białe tło z różnymi wgłębieniami. Na białym tle najczęściej umieszczane są różne motywy kwiatowe, które są bardziej lub mniej wyraziste. Ostatnio dużą popularnością cieszą się modele zdobione pojedynczą złotą linią, która idealnie podkreśla krawędzie wszystkich naczyń. Wszystkie artykuły możemy kupować zarówno w sklepach stacjonarnych z porcelaną, jak i w internecie.

Znana od dawna porcelana z Chodzieży dziś znów jest jedną z najczęściej kupowanych przez nas do naszych domów. Wszystkie zestawy stołowe są bardzo eleganckie, dzięki czemu możemy podawać na nich posiłki podczas uroczystych kolacji, czy z okazji świąt. Równie popularne są zestawy kawowe z cukierniczką i mlecznikiem w komplecie. Pojedyncze filiżanki lub kubki bardzo często mamy w pracy, gdyż wzornictwo jest ponadczasowe i unikatowe zarazem, zwłaszcza że już wiele lat temu fabryka odeszła od produkcji wyrobów wykonanych z fajansu.